Magyar gazdaság

Még százmilliárdról kénytelenek lemondani a cégek

Nagyjából 100 milliárd forintról lesznek még kénytelenek teljesen lemondani a 2006–2013 közötti idején lánctartozásba került cégek, amelyek a mélyponton 400 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel egymással szemben. Ez az összeg egy friss felmérés szerint mostanra 200 milliárd forint körüli szintre csökkent.

A tartozások egy részét perrel vagy peren kívül rendezték, vagy már leírták, másik részét meg magukkal vitték a cégtemetőbe az időközben tönkrement vállalkozások, adósok és hitelezőik egyaránt – tájékoztatta a Világgazdaságot felmérésük részleteiről Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Hangsúlyozta: a vál­ságot túlélők kapcsolatrendszerében súlyos nyomokat hagyott a hét szűk esztendő, amikor nemcsak cégek, hanem alvállalkozói rendszerek is tönkrementek, és amikor néhány ingatlanfejlesztő cég eljátszotta a kivitelezők bizalmát.

Az ilyenek most nem vagy csak nehezen találnak majd kivitelezőt, miként azok is, amelyek a válság alatt érvényes nyomott árakon akarnak szerződni.
Az építési költségek növekedését mindezek ellenére sem lehet majd csak az építési vállalkozásokra fogni, bár a vállalási árak valóban emelkednek, hiszen már nem lesznek kénytelenek a cégek alulárazott, árbevétel-arányosan alig 2-3 százalékos jövedelmezőségi szinten leszerződni – szögezte le Koji. A profitjukból a kivitelezők nem az anyagvásárlás drágulását fogják finanszírozni, hanem az élőmunka megfizetésére költenek. Úgy véli, hogy a konjunktúra az év első hónapjaiban még biztosan nem látszik majd az építőipar teljesítményén, csak némi csúszással.

lemondás körbetartozás fizetési fegyelem
Kapcsolódó cikkek