Magyar gazdaság

Nagy dobás előtt a Facebook

Nagy bejelentésekre készülhet a Facebook, alig egy éve alapított csapata, a Building 8 ugyanis gyógyászati eszközt, drónt, kamerát, sőt egy agyszkenner alapú kiterjesztettvalóság-eszközt is fejleszt. Hogy ebből pontosan mi valósul majd meg, azt egyelőre nem tudni, az csak áprilisban az F8 konferencián derül ki.

Ugyan még csak egy éve alakult meg a Facebook Building 8 nevű csapata, máris komoly technikai fejlesztésekbe fogott. A Business Insider információi alapján ugyanis legújabb fejlesztéseik között szerepel egy gyógyászati eszköz, de érdeklődést mutatnak a drónok, kamerák iránt is. Emellett állítólag létrehoztak egy agyszkenner technológiával működő kiterjesztettvalóság-eszközt is. Hogy azonban ebből mennyi lehet az igazság, arra az áprilisi F8 konferenciáig minden bizonnyal várni kell, a cég akkor állhat elő vadonatúj fejlesztéseivel.

Árulkodó ugyanakkor Regina Dugan, a hardveres csapat vezetőjének egy korábbi Facebook-bejegyzése, amelyben egy olyan eszközt említ meg, amely képes a felhasználókat összekapcsolni úgy, hogy azoknak nem muszáj egy helyiségben tartózkodniuk. Az eszköz emellett képes virtuális rétegeket is vetíteni a valódi világra. Ezek alapján a Business Insider úgy sejti: a Facebook akár többmillió fogyasztói hardverben is gondolkodhat.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a mesterséges intelligenciára épülne a Facebook új megoldása is, amely segítene kiszűrni azokat a személyeket a közösségi oldalon, akik hajlamosak az öngyilkosságra, esetleg azt fontolgatják. A társaság által fejlesztett algoritmus azonosítja a figyelmeztető jeleket a felhasználók bejegyzéseiben és hozzászólásaiban, majd miután a cég emberekből álló, erre szakosodott csapata is megerősíti a veszélyt, felveszik a veszélyben lévőkkel a kapcsolatot.

A BBC akkori beszámolója szerint ez az első alkalom, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaznak az üzenetek átvizsgálására azóta, hogy Mark Zuckerberg a múlt hónapban bejelentette: abban bíznak, hogy algoritmusokat tudnak majd használni a terroristák bejegyzéseinek és egyéb aggasztó tartalmaknak a felkutatására.

mesterséges intelligencia kiterjesztett valóság Facebook F8 konferencia
Kapcsolódó cikkek