Magyar gazdaság

Súlyos szabálytalanságok a közmunkánál

Összesen negyedmilliárd forintot kell visszafizetniük a szabálytalanul működő közfoglalkoztatóknak - írta a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet cikke szerint a feltárt szabálytalanságok között volt olyan eset, hogy miközben az önkormányzat paprikaültetvényén kellett volna dolgozniuk a közmunkásoknak, az ellenőrök egy önkormányzattal szerződött vállalkozó földjén bukkantak rájuk - írta a napilap a Belügyminisztérium összefoglaló jelentése alapján.

Az is rendszeresen előfordult, hogy az ellenőrzéskor a közfoglalkoztatottak közül többen nem is voltak a munkaterületen, vagy nem azt a munkát végezték, amit a program szerint kellett volna. Gyakori hiba volt az is, hogy részben vagy teljesen hiányzott a részletes nyilvántartás a megtermelt javakról, illetve az előállított termékekről, és egyáltalán nem vagy pontatlanul vezették a nyilvántartást a beszerzett nagy értékű tárgyi eszközökről.

Az ellenőrzések során súlyos szerződésszegést harminc közfoglalkoztatónál tártak fel, hatra rendbírságot szabtak ki, tizenkét esetben feljelentést tettek. A szerződést szegő közfoglalkoztató gyakran önkormányzat, amely a támogatás visszafizetésére részletfizetést kér, de az sem ritka, hogy nem tud fizetni – írta a lap.

A legtöbb szabálytalanságot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatók követték el, nekik kell a teljes összes több mint felét, 145 millió forintot visszafizetni. Ugyanakkor nyolc megyében nem tapasztaltak szabályszegést.

közmunka visszaélés közfoglalkoztatás
Kapcsolódó cikkek