Magyar gazdaság

Továbbra is keresik a munkaerőt a cégek

A megkérdezett 750 munkaadó 23 százaléka növekedésére számít, 3 százalékuk tervez elbocsátást, míg 71 százalék semmiféle változtatásra nem készül 2017 második három hónapjában - derül ki a ManpowerGroup csütörtökön nyilvánosságra hozott Munkaerő-piaci Felméréséből.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +17 százalék. A felvételi szándék változatlan az előző negyedévhez, és enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik. A Gyártás szektor munkáltatói jelentették a legerősebb szándékot (+24 százalék). A legóvatosabb előrejelzéseket a Köz-, szociális és lakossági szolgáltatások szektorból jelentették (+6 százalék).

A felvételi szándék kilencből öt iparágban gyengült 2017 első negyedévéhez képest. A legjelentősebb csökkenést (12 százalékpont) a Kis- és nagykereskedelem szektor jelentette, míg a Vendéglátás szektorban 5 százalékpontos a csökkenés. Öt szektorban erősödött a felvételi szándék, az Elektromos áram, gáz- és vízellátás szektor jelentette a legjelentősebb emelkedést (10 százalékpont), a mutató 4 százalékponttal erősödött a Pénzügy, biztosítás ingatlan és üzleti szolgáltatások szektorokban. Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest mind a kilenc iparágban fellendülés figyelhető meg.

Ami a területi megoszlást illeti, mind a nyolc régióban növekedés várható a következő három hónapra. Nyolcból 4 régióban erősödik a felvételi szándék, a legnagyobb mértékben (18 százalékpont) Közép-Magyarországon. Három régióban gyengébb felvételi kedvet jelentettek, Észak-Alföldön számottevő a csökkenés (13 százalékpont).

A kutatás a munkaadókat 4 kategóriába sorolta. Tíznél kevesebb alkalmazottja van a mikrovállalkozásoknak, a kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállaló dolgozik. 50 és 249 közötti alkalmazotti létszám jellemzi a közepes méretű cégeket, 250 dolgozó fölött számít egy vállalkozás nagynak. 2017 második negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak: a legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (+30 százalék), legkevésbé a mikrovállalkozásoknál (+8 százalék).

munkaerőpiac munkaadó munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek