Magyar gazdaság

Felgyorsult a külkereskedelmi forgalom

2017. januárban a kivitel volumene 10,8, a behozatalé 10,1 százalékkal nőtt, az aktívum 16 millió euróval emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva - áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 5,3, a behozatalé 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

2017. januárban a kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2385 milliárd forint), a behozatalé 7,1 milliárd euró (2190 milliárd forint) volt. 2017. januárban az egy évvel korábbihoz képest Euróban kifejezve az értéke 14,0, az importé 15,2 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 16 millió euróval nőtt, és 633 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 25 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.) A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,2, behozatalban 2,8 százalékkal nőtt. A cserearány 1,6 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 1,8 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 0,4 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök előző év januári áron számított kereskedelme a kivitelben 11,1, a behozatalban 13,8 százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene több mint hatodával, az importé több mint negyedével nőtt. Exportban a dízel- és benzinmotorok kereskedelme kismértékben emelkedett, az alkatrészkivitel azonban jelentősen, több mint harmadával nőtt. Importban elsősorban a gázturbina és a belső égésű motorok alkatrészeinek behozatala növekedett. A közúti járművek exportja közel tizedével, importja közel hetedével emelkedett. A villamos gép, készülékek és műszerek exportja több mint tizedével, importja közel hetedével bővült. Kivitelben az áramkörkapcsolásra és védelmére szolgáló készülékek, behozatalban az elektromosan szigetelt huzal és vezeték kereskedelme nőtt számottevően.

A feldolgozott termékek exportvolumene 12,8, az importé 8,9 százalékkal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme mindkét irányban kismértékben emelkedett. Közel harmadával bővült a műanyag-alapanyagok exportja, ezen belül az etilén polimereinek és az aminogyantáknak a forgalma nőtt. A szerves vegyi termékek importja közel ötödével bővült, a nukleinsavak és sóik behozatalának emelkedése miatt. A gumigyártmányok exportja több mint tizedével emelkedett az új pneumatikus gumiabroncs EU-ba irányuló kereskedelmének élénkülése miatt.

Az energiahordozók importvolumene 1,7 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint hatodával nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja közel ötödével elmaradt az egy évvel korábbitól. A villamos energia behozatala nem változott. Az energiahordozók árszínvonala jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezáltal a cserearányromlás számottevő tényezőjévé vált. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,4, az importé 2,4 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja ötödével nőtt a búzakivitel emelkedése miatt. Importban a gabona és gabonakészítmények, valamint a kávé, tea, kakaó és fűszer behozatala egyaránt közel ötödével emelkedett.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A külkereskedelmi aktívum 16 millió euróval nőtt, és 633 millió eurót tett ki -fotó: AFP A külkereskedelmi aktívum 16 millió euróval nőtt, és 633 millió eurót tett ki -fotó: AFP[/caption]

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,6, a behozatalé 8,7 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 113 millió euróval nőtt, és 966 millió eurót tett ki. Az exportnak 80, az importnak 74 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 15,9, a behozatalé 14,4 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 97 millió euróval romlott, és 333 millió eurós passzívumot mutat.

külkereskedelmi többlet gépek Központi Statisztikai Hivatal EU exportvolumen szállítóeszközök
Kapcsolódó cikkek