Magyar gazdaság

A NAV mankót nyújt 2015 vesztes vállalkozóinak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a héten befejezte a 2015-ben veszteséget elszámoló cégek kockázatelemzését. Mintegy ezer érintett vállalkozás mentesülhet a szankciók alól, mert a revizorok támogató eljárás keretében keresik fel az érintetteket – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Az adóhivatal az Airbnb-hálózat magyar szállásadói és az Amerikából jövedelmet szerzők után most vállalkozások egy csoportját választotta ki kockázatelemzésre, és azoknál, akiknél a hiányosság, mulasztás oka nem szándékos adóelkerülés, adóeltitkolás volt, megindította a támogató eljárást – mondta Tállai András. A revizorok a jövő héttől keresik fel az érintett több mint ezer adózót, akiknek most lehetőségük nyílik arra, hogy önellenőrzés benyújtásával szankció nélkül „korrigálják” tévedésüket.

Fotó: MW

Az adóhivatal az együttműködő adózók bevallásainak javításában, önellenőrzésében is segít. A támogató eljárásban történő részvétel önkéntes, azonban érdemes kihasználni, hiszen az adóhatóság segítségével – szankció kiszabása nélkül – lehet rendezni az adóbevallást és ezzel elkerülni a későbbi hátrányos jogkövetkezményeket – jelezte az államtitkár.

A hivatal kockázatelemzői januártól folyamatosan vetik össze az adózók bevallásait a rendelkezésére álló egyéb adatokkal. Az azonos típusú jövedelmet szerzőket veszik górcső alá, mint például most a veszteséget hibásan elhatároló cégeket. A kockázatelemzést az eset súlyosságától függően három eljárás követheti: támogató, ellenőrzési vagy pedig – szándékos, súlyos adócsalás esetén – büntető. Az ellenőrzés tényleges megkezdéséig pedig bárki önellenőrzéssel rendezheti a bevallását – tette hozzá Tállai András.

NAV vállalkozók adó
Kapcsolódó cikkek