Az élelmiszerek áfájának csökkentési folyamata hozzájárultak az ágazatok fehéredéséhez és az árak letöréséhez, mondta a Parlamentben Horváth István. A Fideszes képviselő az állati takarmányokat, belsőségeket és a szalonnát érintő csökkentésre tett javaslatot.
Zsigó Róbert, a földművelési tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az ágazat fejlődését és a fogyasztók érdekeit nevezte a legfontosabbnak, s jelezte: az összetett piaci folyamat a piac tisztulásához és a fogyasztás növekedéséhez vezet.
Példaként hozta, hogy a sertésáfa csökkentése egy négyfős család esetében évi 15 ezer forint megtakarítást hoz, a teljes érintett termékkör pedig 40-50 ezer forintos megtakarítást tesz ki. Elmondta, hogy tervezik további termékek bevonását, azonban még korainak tartotta kifejteni, melyek azok.