Magyar gazdaság

Ezermilliárdokat vár haza az USA

Az amerikai GDP 14 százalékának megfelelő összeget parkoltatnak az Egyesült Államok nagyvállalatai adóparadicsomokban. Ezt a hatalmas vagyont szívesebben látná odahaza Donald Trump

Becslések szerint 2600 milliárd dollárra tehető az az összeg, melyet amerikai vállalatok parkoltatnak olyan kedvező adózású országokban, mint Írország, a Kajmán-szigetek vagy Luxemburg – derült ki a Capital Economics kutatásából. Az USA pénzügyminisztériumának adózási és gazdasági kutatóintézetének (iTEP) becslése szerint ennek az elképesztő összegnek csaknem 40 százalékát, mintegy ezermilliárd dollárt húsz amerikai vállalat tartja offshore számlákon.

A legnagyobb összeget az Apple parkoltatja, az iTEP adatai szerint mintegy 230 milliárd dollárt. A második helyen a Pfizer áll 197 milliárd dollárral, míg a harmadik helyen a Microsoft végzett 2016-ban 124 milliárd dollárral. E roppant vagyont „hozatná haza” Donald Trump amerikai elnök, aki beígért adócsomagjában kedvező feltételeket biztosít a külföldi vagyonukat hazahozó cégeknek: tízszázalékos adóval lehet hazavinni a külföldön parkoltatott pénzeket.

Ám a 12 pontos adócsomag, mely többek közt a rekordmagas 35 százalékos társasági nyereségadót is 15 százalékra csökkentené, óriási lyukat ütne az amúgy is gigantikus hiánnyal küzdő költségvetésen. Ezért a kongresszusban kétséges az adócsomag jelenlegi formájának elfogadása. Pedig épp ez az amerikai 14 százalékára rúgó jelentős pluszbevételt adhatna a büdzsének. Ismeretes, George W. Bush által 2004-ben hirdetett adóamnesztia keretében 5,25 százalékos adókulccsal vihették vissza az Egyesült Államokba a külföldön parkoltatott pénzeket a cégek. Akkor a külföldön tárolt 468 milliárd dollárból 362 milliárd tért vissza az USA-ba.

Ha most is ilyen sikeres lenne az adóamnesztia, akkor a Capital Economics becslése szerint 1700 milliárd áramolhatna vissza az Egyesült Államokba, ami a tízszázalékos kedvezményes adókulccsal számolva is nem lebecsülendő pluszadóbevételt jelentene az USA költségvetésének.

A kedvezményes adófizetési lehetőség a külföldről hazautalt pénzekre Magyarországon is komoly eredményeket hozott, igaz, mindez csak magánszemélyek vagyonára vonatkozott. A adatai szerint 156 milliárd forint tért haza az elmúlt években a Stabilitás megtakarítási számlákra. E lehetőség idén január elsejével megszűnt, az új szabályok szerint egy magánszemély a tavaly június 30-ig szerzett jövedelmét 10 százalék és önellenőrzési pótlék befizetésével fehérítheti ki.

adócsökkentés dollár USA adóamnesztia
Kapcsolódó cikkek