Magyar gazdaság

A külföldi bankszámláikat is be kell jelentsék a cégek

Az adminisztráció csökkentése, valamint a kiemelt célokat ösztönző intézkedések támogatása áll az adótörvény módosító csomag középpontjában.

A gazdaság versenyképességének növelése, az adóadminisztráció csökkentése, az adózás egyszerűsítése, valamint a kiemelt célokat ösztönző adópolitikai intézkedések támogatása áll a költségvetést megalapozó, az Országgyűlésnek benyújtott adótörvény módosító csomag középpontjában. A javaslat kezdeményezi a lakás bérbeadását terhelő egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség eltörlését, a társasági adóban pedig megszűnik a bejelentett részesedés 10 százalékos értékhatára, továbbá a start-up vállalkozások kutató-fejlesztő foglalkoztatására vonatkozó feltétele. A lakás bérbeadás után így már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kellene megfizetni. A szociális hozzájárulási 2 százalékponttal 20 százalékra csökkenhet, illetve további 0,5 százalékponttal mérséklődhet, amennyiben idén az év első kilenc hónapjában a versenyszféra bruttó bérnövekedése meghaladja a 11 százalékot.

A jogszabály elfogadása esetében a foglalkoztatók a jövőben csökkenthetik adóalapjukat a munkavállalói bérlakások bekerülési értékével, vagy a felújításra szánt pénzösszeggel. A javaslat módosítja a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás adózási szabályait.

A támogatás adómentességének mértéke jelentősen emelkedik, jelenleg támogatás – havonta, a százalékában – a foglakoztatás első 24 hónapjában 40 százalék, a következő 24 hónapban 25 százalék, majd újabb 12 hónapban 15 százalék. Az említett mértékek a 2018-tól folyósított támogatások esetében – rendre – 60, 40, illetve 20 százalékra emelkednek. Ugyanakkor a szabályozás kiegészül az ugyanazon munkáltatónál (új munkaviszonyban) történő ismételt igénybevételét szabályozó (az egyes időtartamokat összeszámítását előíró) rendelkezéssel. Fontos változás, hogy a módosítás hatálybalépését követően az adómentesség határozott idejű munkaszerződés esetén is alkalmazható.

Újításnak számít az is, hogy adóalap kedvezmény kapható az elektromos töltőállomások létesítése és üzemeltetése esetén. Mint már korábban bejelentették az általános forgalmi adóról szóló törvény módosításával 2018. január 1-től az internethozzáférés és a hal áfakulcsa egyaránt 5 százalékra csökken. Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre, a korábbi 20 ezer helyett minden legfeljebb 200 ezer hektoliter mennyiségű sört előállító gazdálkodóval. Továbbá az előállítást végző hazai adóraktárak érdekeit szem előtt tartva módosulnak a jövedéki biztosítékszabályok. A Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa együttes kérésére a borászatok 2017. augusztus 15-ével esedékes jövedéki adatszolgáltatása még a régi jövedéki szabályok szerint teljesítendő.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosításával az állami adó- és vámhatóság előtt ismertté válnak a székhelyszolgáltatást 2017. január 1-jét megelőzően igénybe vevők is. Az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek a módosítással. A belföldi gazdasági társaságoknak a jövőben a külföldi bankszámlájukhoz kapcsolódóan bejelentési kötelezettségük keletkezik.

A javaslat egy év türelmi időt határoz meg a számlázó programok használatára. Az adózás rendjéről szóló törvény 2017. július 1-jétől úgy módosulna, hogy az úgynevezett tételes adatszolgáltatási kötelezettség értékhatára 1 millió forintról 100 ezer forintra csökkenne. Az online adatszolgáltatási kötelezettséghez eredetileg 2017. július 1-jétől mulasztási bírságolási szabály is kapcsolódna. Az adótörvényeket módosító jogszabály tervezett indoklása szerint, mivel egy ilyen nagy horderejű rendszer csak az érintettek megfelelő felkészülését követően vezethető be, továbbá a rendszer éles indulása előtt elvárás egy megfelelő tesztidőszak biztosítása is, ezért az adatszolgáltatás egy év türelmi idő mellett önkéntes alapon fog működni.

Országgyűlés adózás adó bankszámla adópolitika
Kapcsolódó cikkek