BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem változott az alapkamat

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén, a kamatfolyosó sem változott.

A testület megítélése szerint a magyar gazdaságban vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a kibocsátás növekedésével fokozatosan megszűnnek. Az előrejelzési időszakban az infláció fenntarthatóan 2018 első felétől éri el a jegybanki célt. A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondícióknak a tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. A monetáris tanács figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket – írták.

Az MNB döntése megfelelt az elemzői várakozásoknak. Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint a belátható előrejelzési távlatban nem változik a jegybank kamatpolitikája.

A londoni prognózisok szerint az év végéig szinte bizonyosan nem módosul a 0,90 százalékos jegybanki alapkamat, de vannak olyan előrejelzések a Cityben, amelyek 2018 egészében is valószínűtlennek tartják a magyar jegybank alapkamatának változását. A monetáris tanács tavaly májusban csökkentette a jegybanki alapkamatot 0,90 százalékra.

Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző szerint a vártnak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó alapkamatot a Monetáris Tanács. „A júniusi döntés tartogathat majd izgalmakat olyan szempontból, hogy a tanács újra dönt a három hónapos jegybanki betét mennyiségi korlátozásáról. Várakozásunk szerint szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig akár teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét. Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, fontos lesz, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat” – mondta Ürmössy.

Az elemző hangsúlyozta: a piac csak kismértékű kamatemelést áraz a következő egyéves időtávra: a jelenlegi 0,15 százalékos szintről kb. 0,36 százalékra emelkedhet a három hónapos BUBOR kamat a határidős kamat-megállapodások (FRA-k) szerint. „Ezzel szemben mi úgy látjuk, hogy a bankközi kamatok még kis mértékben csökkenhetnek, az alapkamat pedig változatlan maradhat” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.