Magyar gazdaság

Belügyminisztérium: visszajárhat az ötvenezres büntetés

Nem büntethetik kizárólag térfigyelő kamerák felvételei alapján az autósokat a közterület-felügyelők – ezt közölte a belügyminiszter a kerületesekkel, tudta meg az RTL Híradó.

A felügyelők csak akkor büntethetnek, ha helyszínen intézkednek. Ha a kamera veszi fel a szabálytalankodót, akkor a képet a rendőrségre kell továbbítani. Az ORFK már korábban közölte, hogy a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni. Dr. Vágány Tamás, a DAS Jogvédelmi biztosító csoportvezető jogtanácsosa a Totalcarnak pénteken úgy nyilatkozott: ha a kerületi térfigyelő kamerák nem felelnek meg a rendeletnek, akkor az érintett önkormányzatok nem folytathatják az eddigi gyakorlatot, sőt, a megbírságolt autósok vissza is kaphatják a pénzüket.

Tarlós István főpolgármester egy márciusi sajtótájékoztatóján vetette fel, hogy Budapest egyes helyein, ahol évtizedek óta megszokott forgalmi rend volt, új KRESZ-táblákat helyeztek el, és a kamerák felvételei alapján ötvenezer forintos bírságot szabnak ki a hibázókra. A főpolgármester azt mondta: arra biztatja azokat, akik így jártak, ne fizessék be a büntetést, mivel a kamerafelvételek alapján a közterület-felügyelő nem jogosult büntetni. Közölte, kezdeményezi, hogy a helyzeten mihamarabb változtassanak. Bús Balázs, a III. kerület polgármestere március végén, a helyzet tisztázásáig kérte az ilyen eljárások felfüggesztést.

önkormányzat Tarlós István büntetés
Kapcsolódó cikkek