Magyar gazdaság

Érdektelenségbe fullad az új adóamnesztia

A hónap végéig moshatják tisztára legálisan szürkén és feketén szerzett jövedelmüket, akik nem szeretnének tovább félni az adóhatóságtól. A bankok csekély érdeklődést tapasztalnak az előző konstrukcióhoz képest.

Már csupán két hetük maradt azoknak, akik az új rendszerben szeretnék tisztára mosni kétes eredetű megtakarításukat. Az év elejétől létező új adóamnesztia azonban keveseket érdekel – mondják azok a hitelintézetek, amelyek részt vesznek az akcióban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja szerint hét intézményhez fordulhatnak az érintettek: az OTP, az MKB, az Erste, az FHB, a Raiffeisen, az UniCredit és a Gránit Bank foglalkozik ilyen ügyekkel.

Kétféle módon érhető el most adóamnesztia. Az egyik az úgynevezett utólagos adófizetés, melynek a lényege, hogy a bankokon keresztül anonim módon 10 százalékos személyi jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetésével kifehéredik a pénz. A bankok fizetik be az adót és a pótlékot, de nem adnak ki információt a NAV-nak az ügyfélről, az ügyfél ezzel szemben kap egy igazolást arról, hogy legális forrásból származott a jövedelme. A másik módszer a kedvezményes részesedésvásárlás. Ezzel a cél az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégek transzparenssé tétele volt. Az üzletrészek ily módon történő megszerzése adó- és illetékmentes.

Fotó: Shutterstock

A bankoknál egyelőre inkább az első változatra van igény. „Egyértelműen látszik, hogy az utólagos adófizetés a népszerűbb lehetőség, itt több tucat igénylőről beszélhetünk, míg a kedvezményes részesedésvásárlásra csak néhány érdeklődőnk volt” – mondja Holics Balázs, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking üzletágvezető-helyettese. Az FHB-nál is az érintett ügyfelek 80 százaléka ezt választotta. Az MKB-nál és a Gránit Banknál pedig kizárólag az utólagos adófizetésre volt ügyféligény.

Az új konstrukciók népszerűsége azonban közel sem akkora, mint a korábbi stabilitás megtakarítási számláé (smsz) volt. „Az igénylők száma és a volumene sem közelíti meg még az smsz-számlák esetében tapasztalt értékeket” – mondja Fodor Béla, az FHB Bank prémium ügyfélkapcsolati vezetője. Hasonlók a tapasztalatok az MKB-nál és a Raiffeisennél is, és bár közel a határidő, amíg igénybe lehet venni a kedvezményt, csak mérsékelt felfutás látszik az érdeklődők számában, sőt vannak bankok, ahol egyáltalán nem nőtt meg az igény.

Az smsz-hez képest egyébként, ha lehet, még diszkrétebb és még kedvezményesebb a mostani akció a szakértők szerint. Ám a korábbi évek adóamnesztiái közül mégis az smsz lett eddig a legsikeresebb. 2014–16 között 2141-en éltek a lehetőséggel, s 155,6 milliárd forint került ilyen számlákra. Akkor pörgött fel különösen a számlanyitások száma, amikor lehetővé tették, hogy már egy év után 10 százalékos mellett felvehessék pénzüket az ügyfelek. 2015 közepe és 2016 közepe között emiatt 1065 számlát nyitottak, s nagyjából 84,4 milliárd forintot mostak tisztára. A többi ügyfélnek kamatadót kell fizetnie a megtakarítások után. Ha három éven belül veszik fel a pénzt, akkor a kamatadó kétszeresét vonják le a kifizetésből, ezt követően évről évre csökken a közteher, öt év után pedig adómentessé válik a pénz.

pénzmosás bankok adóamnesztia
Kapcsolódó cikkek