Magyar gazdaság

Divatba jött a házassági szerződés hazánkban

Egyre többen kötnek házassági szerződést Magyarországon, az elmúlt két évben duplájára nőtt a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába bejegyzett szerződések száma a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adatai szerint.

Szemmel láthatóan nőtt az érdeklődés a házassági vagyonjogi szerződések iránt az új Polgári Törvénykönyv három évvel ezelőtti hatálybalépése óta, amiben a jogintézmény a korábbinál lényegesen nagyobb hangsúlyt kapott. A házassági vagyonjogi szerződések reneszánsza viszont nemcsak az új jogi szabályozásnak köszönhető: a válások számának emelkedése (a házasságok közel fele végződik válással).

„A második-harmadik házassággal járó bonyolultabb családi és vagyoni viszonyok mellett a jelenséghez az is hozzájárul, hogy az elmúlt években sokan megégették magukat egy-egy kapcsán” – hangsúlyozza dr. Tóth Ádám, aki szerint négyből egy szerződést kifejezetten azzal a céllal kötnek, hogy az egyik házasfél kizárja a másik fél felelősségét az általa felvett ingatlanhitel vagy vállalkozói tevékenység kockázatai alól, így óvva meg a egy részét egy esetleges terhétől. A házassági vagyonközösség miatt ugyanis – ha nincs egyértelműen rögzítve, hogy mi számít a felek közös, illetve különvagyonába – nemcsak az életközösség során szerzett bevételek, hanem általában a kötelezettségek, hitelek, adósságok is közösek.

Ahhoz, hogy a házassági vagyonjogi szerződés harmadik személlyel – például hitelező bankkal – szemben hatályos legyen, azt vagy kifejezetten a harmadik személy tudomására kell hozni, vagy az illetékes közjegyzővel be kell jegyeztetni a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába (HÉVSZENY). A 2014-ben az új Polgári törvénykönyv által életre hívott közhiteles nyilvántartásba mára mintegy évi ezer új bejegyzés kerül, a HÉVSZENY-be egy új hitelszerződés megkötése előtt a hitelezők is betekinthetnek, elkerülve ezzel a későbbi jogvitákat.

A házassági vagyonjogi szerződés megléte azonban nemcsak az életközösség ideje alatt, hanem egy esetleges válás során is nagy szolgálatot tesz: a tisztább vagyonjogi helyzet miatt az átlagosan 2-3 évig is elhúzódó bírósági eljárás lényegesen lerövidíthető. De az ilyen szerződés azt is befolyásolja, mi kerül a szerződő felek hagyatékába, így az öröklésre is kihathat.

A házassági szerződés sok mindent meghatároz

A házassági szerződések elsősorban a hollywoodi sztárok világából ismert, itthon viszont kevésbé jellemzőek. Tipikusan ingatlanok, autók, értékpapírok, bankszámlák, üzletrészek “sorsa” kerül bele ezekbe az iratokba, de vannak, akik aprólékosabban szabályozzák jövőbeli vagyoni viszonyaikat. Egyesek még azt is kikötik, melyik fél fizeti majd az internetet, kit terhel az egyikük által felvett diákhitel visszafizetésének a terhe, vagy jár-e feleségtartás abban az esetben, ha a feleség a szülést követően két évig nem vállal munkát, holott azt egészségügyi probléma nem indokolja.

 

házasság válás házassági szerződés szerződés vagyon diákhitel
Kapcsolódó cikkek