Magyar gazdaság

Jelentős befolyást szerez az MKB-ban a Konzum

A Konzum csoport tulajdonosai teljes mértékben támogatják az MKB Bank menedzsmentjének törekvéseit és üzleti stratégiáját – nyilatkozta Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A magyar bankszektor jövedelmezősége összességében nem túl magas, a tavalyi, kiemelkedő eredményt jórészt egyszeri hatások okozták. Mi indokolta a most bejelentett lépéseket, miért tartják vonzónak a pénzügyi szektort?

A Konzum Nyrt. stratégiája szerint elsősorban két szektorban, a pénz- és tőkepiacokon, továbbá a turizmusban keres befektetési lehetőségeket. Nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai régióban is. Természetesen mi nemcsak az egyszeri hatásokat, hanem a trendeket is figyeljük a befektetési célpontok kiválasztásakor. Az elmúlt években több pozitív változás következett be a pénzügyi szférában. A sokéves leépülést, stagnálást és egyes bankok esetében veszteségeket követően 2016-ban kiemelkedő nyereséget ért el a magyar nagybankok mindegyike, így az MKB is. A piaci folyamatok mögött több tényező is áll. Magyarország kedvező gazdasági teljesítményének köszönhetően a gazdasági környezet is stabilizálódott, sőt igen jelentősen bővült minden szegmensben. Ennek eredményeként pedig a hazai bankszektor is fokozatosan erősödik. A lakosság és a vállalatok hitelfelvételi kedve megnőtt, nő a hitelállomány, és dinamikusan bővül az újonnan kihelyezett folyósítások állománya is a bankszektorban. Mi ennek a tendenciának a folytatását várjuk az elkövetkező években, és minden eddigi gazdasági mutató alátámasztja ezt a várakozásunkat. A gazdaság élénkülésének hatásait jól mutatja, hogy az MKB tavaly, hat év után először, nyereséges lett, de az is iránymutató, hogy a bank az idei első negyedévet 8,5 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta. Úgy vélem, hogy a szektor és ezen belül is az MKB kedvező kilátásai, fejlődési lehetőségei abszolút indokolják a döntésünket.

Hogyan viszonyul az ár az MKB könyv szerinti értékéhez?

Minden érintett fél számára előnyös megállapodást kötöttünk, de a részletek üzleti titkot képeznek, így erről nem beszélhetek. Annyit azonban szeretnék hangsúlyozni, hogy a tegnap bejelentett tranzakció a Metis Magántőkealap kezelésének átvételéről szól, amely az MKB Bank 45 százaléka fölötti befolyás megszerzését jelenti, és nem a tulajdonának a megvásárlását. Az MKB értékének növekedése befolyással van az alapkezelő eredményességére is, így az MNB jóváhagyására váró ügylet azért is jelentős, mert a Konzum Befektetési Alapkezelő által kezelt alapok értéke meghaladja majd a 60 milliárd forintot.

Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója
Fotós: Éberling András

Rövid vagy hosszú távú befektetésként kezelik az MKB Bankot? Terveznek-e további befektetéseket a pénzügyi szektorban?

Mindenképpen hosszú távú befektetésről beszélhetünk. A Konzum Nyrt. tulajdonosainak hosszú távú stratégiai céljuk, hogy a bankszektorban, illetve a pénzügyi szolgáltatói szektorban jelentősebb befektetési portfóliót alakítson ki a társaság. Az MKB fölötti többségi befolyásszerzés és az elmúlt időszak tranzakciói ennek az üzleti stratégiának lettek alárendelve, illetve ezen célok megvalósításának az első lépései.

A bank tőzsdére készül, hogyan kapcsolódik ez az önök terveihez? Terveznek a bank jelenlegi stratégiájában bárminemű változtatást?

Az MKB Bank jelentős átalakuláson ment át az elmúlt két év során az új menedzsment vezénylete mellett. Egy tartósan veszteséges bankból egy határozott jövőképpel rendelkező, nyereséges intézmény született, amiben a bank menedzsmentjének nagyon nagy szerepe van. A Konzum csoport tulajdonosai éppen ezért teljes mértékben támogatják a bank menedzsmentjének törekvéseit és üzleti stratégiáját. Imponáló az a menedzsment által kitűzött stratégiai cél is, hogy az MKB középtávon, tehát 3-5 éven belül, a három legnagyobb univerzális hitelintézet egyikévé váljon Magyarországon. Ehhez a bank tervezett tőzsdére lépése is hozzájárulhat. Úgy vélem, hogy a Konzum Nyrt. tőzsdei jelenléte, illetve a társaság vezetésének több évtizedes tőkepiaci tapasztalatai a bank menedzsmentjének segítségére lesznek a tőzsdére lépésben.

Várakozásaik szerint mekkora tőkearányos megtérülésre lehet képes az előttünk álló években az MKB?

A pénzügyi szektor a jövedelmezőség szempontjából rendkívül eltérő képet mutat, nem csak Magyarországon. A válságból egyes intézmények sikeresebben tudtak kilábalni, mások kevésbé tudtak visszatérni a korábbi profitabilitási szintekhez. A tőzsdei bevezetés szempontjából és nemzetközi benchmarkokat tekintve egy 10 százalék körüli tőkearányos megtérülésre képes lehet az MKB Bank, különösen annak fényében, hogy rengeteg értékteremtő fejlesztés van folyamatban a hitelintézetnél.

A bejelentés részletei

A Konzum Nyrt. tegnap jelentette be, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelő (KBA) Zrt. átveszi a Metis Magántőkealap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt.-től. A Metis az MKB 45 százalékát tulajdonolja. Az alap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelő gyakorolja, így a Mészáros Lőrinc 53 százalékos és a Konzum Nyrt. 47 százalékos tulajdonában lévő KBA – az MNB felügyeleti jóváhagyását követően – 45 százalékos befolyást szerez az MKB Bankban. A KBA emellett közzétette azt is, hogy kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját: az alap bejegyzése után pedig a Metis II. megvásárolja a Blue Robin Investmenttől az MKB Zrt. részvényeinek 4 százalékát. A felügyeleti eljárásokat követően a KBA Zrt. által kezelt Metis és Metis II. Magántőkealapoknak együttesen 49 százalékos tulajdonuk lesz az MKB Bankban. Az MKB Bank a hitelintézeti piac meghatározó, univerzális szereplője, a tavaly év végi 2101,6 milliárd forintos, IFRS szerinti, csoportszintű mérlegfőösszege alapján a negyedik legnagyobb pénzintézet Magyarországon.

 

Jászai Gellért Konzum MKB
Kapcsolódó cikkek