Magyar gazdaság

Milliárdokkal több adóforint csörög az államkincstárba

Mintegy 150 milliárd forinttal nagyobb összeg érkezhet személyi jövedelemadó címén az államkincstárba, mint 2010-ben – nyilatkozta Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Időknek.

Tállai András a Magyar Idők szombati számában megjelent interjújában közölte: az elmúlt években bebizonyosodott, hogy úgy is növekedhetnek az adóbevételek, ha közben csökken a közteher nagysága. Az államtitkár, aki egyben az adóhivatal vezetője is, a lap kérdésére elmondta, 2010-ben még két kulcsot ismert a rendszer, és életben volt az úgynevezett szuperbruttó is. Hozzátette, a szocialisták a munkahelyteremtés, a béremelés és a családok támogatása helyett trükkökkel próbálták növelni az állami bevételeket.

Tállai felidézte, hogy a kormányváltás évében 1770 milliárd forint folyt be az államkasszához személyi jövedelemadó címén, a következő esztendőben viszont ennél kisebb összeg szerepelt a bevételi rubrikában. Ennek – szerinte – az volt az oka, hogy 2011-ben nagyot vágott a kormány a polgárok adókötelezettségén. Az adócsökkentő lépések később is folytatódtak, az állami bevételek azonban mégis emelkedésnek indultak – fűzte hozzá.

Tállai András Magyar Idők adó szja állam kincstár
Kapcsolódó cikkek