BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tombolnak a kazah-magyar gazdasági kapcsolatok

A kazah-magyar gazdasági kapcsolatok további erősítéséről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Asztanában, Kazahsztán fővárosában.

A nemzetgazdasági tárca vezetője az asztanai szakvilágkiállítás, illetve az ott nyíló magyar pavilon szombati megnyitására érkezett a kazah fővárosba. Varga Mihály magyar újságíróknak elmondta: kazah kollégájával, Timur Szulejmenov gazdasági miniszterrel előkészítették a kormányközi vegyes bizottság munkáját, amelynek következő ülése 2018-ban lesz Budapesten. Szeretnék folytatni a tavaly elért külgazdasági fejlődést, és keresik azokat a lehetőségeket, amelyek ezt segíthetik. Tavaly 16 százalékkal bővült a magyar-kazah külkereskedelmi forgalom, idén pedig az első három hónapban mintegy 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – ismertette.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Fotó: Vémi Zoltán

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány szeretné elérni, hogy Magyarország biztosítsa Kazahsztánnak az európai, főként a közép-európai terjeszkedés lehetőségét, a közép-ázsiai befektetéseket pedig elsősorban Kazahsztánon keresztül kívánják megvalósítani.

Varga Mihály kifejtette, hagyományosan jók a kapcsolatok Magyarország és Kazahsztán között a gyógyszeripar, az energetika, az agrár- és élelmiszeripar területén. A miniszter arra számít, hogy a szombaton kezdődő, alapvetően az energiahasznosításhoz kapcsolódó világkiállítás megteremti egyebek mellett annak a lehetőségét is, hogy az elektromobilitás területén új együttműködés jöjjön létre. A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a mezőgazdasági befektetési alap, illetve a korábban létrehozott pénzügyi alap új projekteket tud majd indítani a mezőgazdasági és pénzügyi területeken.

Varga Mihály kitért arra, hogy Kazahsztán létrehoz egy olyan pénzügyi központot, amely kétezer kilométeres körzetben generálná Közép-Ázsiában a pénzügyi befektetéseket, lehetőségeket.

Magyarországnak nem szabad ebből kimaradnia, a magyar cégeknek, bankoknak, pénzügyi intézményeknek ez olyan új lehetőség lesz, amivel remélhetően élni kívánnak, a magyar kormány ezt segíteni fogja – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter, aki erről is egyeztetett az új Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ kormányzójával, Kajrat Kelimbetovval. Varga Mihály elmondta: a tervek szerint az asztanai expo befejezése után, szeptembertől kezd majd működni a pénzügyi központ. A miniszter kifejtette: bízik benne, hogy már ebben az évben megjelenhetnek magyar partnerek a pénzügyi központban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.