Magyar gazdaság

Aggódik a valutaalap az elvándorlás miatt

Az IMF becslései szerint az elmúlt évtizedekben a népesség mintegy 5-6 százaléka, azaz nagyjából 20 millió ember hagyta el Kelet-Közép-Európát.

Kelet-Közép-Európa gazdasági növekedési potenciálja a felére csökkent az elmúlt egy évtizedben, súlyos probléma a képzett munkaerő elvándorlása – mutatott rá egy dubrovniki konferencián Poul Thomsen, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai osztályának vezetője. A vezető nyugat-európai országok és a keleti kontinensrész közötti különbségek csökkenése lelassult, esetenként meg is torpant, ami több helyen is megkérdőjelezi, hogy megérték-e a fájdalmas gazdasági és politikai reformok, illetve az európai integráció – idézte Thomsent a Reuters.

Poul Thomsen, a Nemzetközi Valutaalap európai osztályának vezetője
Forrás: AFP

A szakképzett munkaerő elvándorlása tovább súlyosbítja a helyzetet, az IMF becslései szerint az elmúlt évtizedekben a népesség mintegy 5-6 százaléka, azaz nagyjából 20 millió ember hagyta el Kelet-Közép-Európát. A magyar vállalatok fele, a lengyelek negyede a munkaerőhiány miatt kénytelen visszafogni a termelést és a befektetéseket – derült ki a valutaalap felméréséből.

A csalódottság miatt egyes országokban visszafordulhatnak a politikai és intézményes reformok, amelyek a demokrácia megszilárdítását és a hosszú távú növekedés megalapozását célozták. „Van egy olyan terület, amely miatt a valutaalap különösen aggódik: a központi bankok függetlensége, ami a régió több országában is veszélybe került” – hangsúlyozta Thomsen.

elvándorlás Valutaalap Paul Thomsen munkaerő
Kapcsolódó cikkek