Magyar gazdaság

Évi kétmilliárdért mérnék a kamionokat

A kormány előtt van egy komplex, országos közlekedési hatósági ellenőrző rendszer kialakításáról szóló tervezet.

A kormány előtt van egy komplex, országos közlekedési hatósági ellenőrző rendszer kialakításáról szóló tervezet. A nemzeti tengelysúlymérő rendszer (TSM) biztosítaná a túlterhelt járművek engedély nélküli vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő járművek közlekedésének visszaszorítását, a szabálytalanul közlekedők szankcio­nálását – derült ki a kormányzati portálra június 27-én feltöltött rendelettervezetből (letölthető zip fájl!), amelyet múlt péntekig lehetett véleményezni.

A tervezethez csatolt hatásvizsgálati lap szerint a rendszer kiépítésére a kormány 29,9 milliárd forintot hagyott jóvá. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál úgy kalkulálnak, hogy a költségvetés várható bírságbevétele hozzávetőleg évi 8 milliárd forint lenne, míg a rendszer éles üzemeltetése a becslések alapján évi 2,2 milliárd forintba kerülne. A TSM Projektnek nevezett rendszer megállítás nélküli automatikus mérést és adatfelvételt biztosítana. Az informatikai struktúrát úgy alakítanák ki, hogy az gond nélkül összeköthető legyen más szervezetek informatikai rendszerével. A tervezettel a közlekedésbiztonságot növelnék, óvnák az útburkolatokat, valamint csökkentenék a jogszabálykövető fuvarozók versenyhátrányát.

A kormány emellett döntött az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) továbbfejlesztéséről – az erről szóló kormányhatározat a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. Az EKÁER kialakításáról szóló szerződések módosításához Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek 925,7 millió forintot kell biztosítania.

közlekedés tengelysúlymérés rendelet
Kapcsolódó cikkek