Magyar gazdaság

Egyre kevesebb a feketelistás adós

Kétmillió alá csúszott júniusra a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott lakossági mulasztások száma, miközben a rendben fizető adósok adatait is tartalmazó adatbázisban már majdnem ötmillióan szerepelnek.

Folyamatosan csökken a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági alrendszerében nyilvántartott mulasztások száma: júniusra kétmillió alá csúszott, ami 123 ezerrel kevesebb a 2016 véginél – derül ki a KHR-t kezelő BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adataiból. A nyilvántartott lakossági mulasztások száma 2014 óta csökken gyakorlatilag folyamatosan, akkor még meghaladta a 2,2 milliót. A BISZ adatai szerint a még fennálló – vagyis még nem lezárt – mulasztásoknál is hasonló a helyzet: ezek száma 1,72 milliót ért el ez év júniusában, szemben a 2016 végi 1,78 millióval. (A negatív lakossági KHR-listára azok az adósok kerülnek fel, akik 90 napon keresztül a mindenkori minimálbérnél magasabb lejárt tartozással rendelkeznek.)

Fotós: Kallus György

A lakossági hitelmulasztásokat tartalmazó nyilvántartás – régebbi, ismertebb nevén BAR-lista – rövidülésének egyrészt az lehet az oka, hogy a lakossági ügyfelek pénzügyi szolgáltatókkal szembeni fizetési fegyelme érezhetően emelkedett az elmúlt években Magyarországon, másrészt pedig az, hogy a nem fizető adósok hitelszerződéseinek jelentős része kikerült a bankok könyveiből, így fokozatosan kiesik a KHR-ből is. Ezzel együtt a majdnem 1,8 millió élő mulasztás még mindig nagyon soknak számít, hiszen az összes – BISZ által nyilvántartott és fennálló – lakossági hitelszerződésnek majdnem a negyedét jelenti.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a KHR-ben nyilvántartott magánszemélyek száma – ez tartalmazza a rendben fizető adósokat is – folyamatosan emelkedett az elmúlt években: a BISZ adatai szerint júniusra 5 ezer fő híján már elérte az ötmilliót, ami 14 ezerrel több a 2016 véginél, és 58 ezerrel a 2014 decemberinél. Ennek nyomán nem meglepő fejlemény az sem, hogy a szerződések száma is lassan, de kitartóan emelkedett, és júniusra már elérte a 9,57 milliót, amelyből 7,52 millió volt a fennálló szerződés.

A nyilvántartásban szereplő hitelek és magánszemélyek összesített számának emelkedése egyértelműen a lakossági hitelpiac élénkülésére vezethető vissza, az új szerződések számának gyors emelkedése bővíti a nyilvántartotti kört is, és többen kerülnek fel a pozitív KHR-listára. A folyamat az év első felének statisztikái alapján feltehetően folytatódik majd: az MNB adatai szerint 2017 első öt hónapjában az egy évvel korábbinál 35 százalékkal több, 227,8 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a háztartások, miközben – a folyószámlahiteleket nem számolva – közel 120 milliárd forint értékben kötöttek fogyasztási kölcsönökről szerződést.

Pontosabbak a céges ügyfelek is

A KHR vállalati alrendszerében 288 ezer mulasztást tartottak nyilván 2017 júniusában, amelyből 55 ezer minősült még fennállónak. Ez azt jelenti, hogy a céges nyilvántartásra is érvényes a javuló tendencia, hiszen 2016 végén még 308 ezer késedelem szerepelt a BISZ rendszerében. Vállalati szerződésből összesen 925 ezer szerepelt június elején a KHR-ben, ami minimális mértékben elmaradt az év végitől.

 

feketelista adó
Kapcsolódó cikkek