Magyar gazdaság

Menesztették a román adóhatóság fejét

Leváltotta kedden Mihai Tudose román miniszterelnök az adóhatóság elnökét a tervezett államháztartási bevételek elmaradása miatt.

A hivatalos közlönyben közzétett döntés szerint Bogdan Stant Mirela Calugareanu váltja az adóhatóság élén. Stan menesztése nem volt váratlan, hiszen a kormányfő már két hete jelezte, elégedetlen az államháztartási bevételekkel, illetve az adóhatóság tevékenységével.

Az Agerpres hírügynökségnek nevük elhallgatását kérő források úgy nyilatkoztak, két hét határidőt adott a miniszterelnök Stannak, hogy mutasson be egy tervet, amely a költségvetési bevételek növelését és a hatékonyabb adóbehajtást eredményezheti, de ezt nem tette meg, ezért váltotta le.

Mihai Tudose román miniszterelnök 
Forrás: MTI

Tudose főleg amiatt volt elégedetlen, hogy az első fél évben csökkentek az általános forgalmi adóból származó bevételek annak ellenére, hogy az első negyedévben 5,7 százalékkal nőtt a román gazdaság és a kiskereskedelmi forgalom volumene is 8 százalékkal bővült.

A román hatóságok az elmúlt két évben több lépcsőben csökkentették az áfát, amely 24 százalékról 19 százalékra mérséklődött, illetve kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát valamennyi élelmiszerre és a közétkeztetésre.

Ezzel párhuzamosan a bérei és a nyugdíjak is gyors ütemben emelkedtek. Ezért a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság, valamint Klaus Iohannis román elnök többször figyelmeztette a kormányt, hogy az államháztartási hiány túllépi a bukaresti kormány által vállalt GDP-arányos 2,98 százalékos deficitet.

Az első öt hónapban a román államháztartási hiány a 0,27 százalékát tette ki, míg tavaly ugyanebben az időszakban a 0,1 százaléka volt.

Mihai Tudose adóhatóság
Kapcsolódó cikkek