Magyar gazdaság

Néhány hét alatt bárkiből lehet programozó

Július elején befejeződött egy 18 hetes intenzív szoftverfejlesztői tanfolyam, amit tízen végeztek el, közülük öten pedig már sikeresen el is tudtak helyezkedni.

Magyarországon több ágazat is munkaerőhiánnyal küzd, és ez nem kíméli az egyik legjobban fizető területet, az IT-szektort sem. A ReaktorLabs egy olyan intenzív szoftverfejlesztő képzést nyújt, amelyet elvégezve elsajátíthatóak a szoftverfejlesztés alapjai és a szakmához szükséges szemlélet. „A képzésen végzetteknek állásgaranciát is adunk. Partnercégeinknél helyezkedhetnek el a végzett hallgatók, akik a kurzus utolsó heteiben jelen vannak a tanfolyamon, ahol megismerik a diákokat, illetve figyelemmel kísérik teljesítményüket. A diákoknak is lehetőségük van megismerni a partnercégeket és az ottani vállalati környezetet” – idézi Hájer Ádámot, a ReaktorLabs ügyvezetőjét a cég közleménye.

 

Nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra. Fő céljuk, hogy a magyarországi szoftverfejlesztő képzésben egy olyan valós alternatívát nyújtsonak, ahol a végzett hallgatók fel vannak vértezve a szakmában való elinduláshoz szükséges tudással és képességekkel, és a sikeres végzést követően a hazai piacon való elhelyezkedést is támogatják. „Nagyon sok tehetséges fiatal van itthon, akiknek nincs meg a lehetőségük, hogy 4,5 hónapig finanszírozzák a képzésüket, ezért indítottuk el tavaly a ReaktorLabs Talent programot. Ennek lényege, hogy a kifejezetten hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat segítsük egy új karrier megkezdésében, egy olyan területen, ami a jövő egyik legkeresettebb szakmája lesz. Előző tanfolyamunkon egy hallgató volt, aki a Talent programban vett részt. Péter, aki eredeti szakmáját tekintve kertészmérnök, és a képzést követően sikeresen elhelyezkedett a T-Systemsnél junior programozóként” – teszi hozzá Hájer Ádám.

Mindössze 18 hét a tanfolyam

A következő hasonló, 18 hetes intenzív képzés 20 fővel szeptember 4-én indul. Sok jelentkező van, így a pozíciók fele már elkelt – közölte a cég. Mint írják, az átképzést bármilyen szakmai háttérrel el lehet végezni, amit Hájer Ádám szerint az előző tanfolyamuk is bizonyít: „Gyakran mondják nekünk, hogy nem voltak erősek matematikából és nincs semmilyen programozói előéletük. Erre azt szoktuk mondani, hogy inkább a problémamegoldó képességek és a motiváció a fontos. Ha ezek megvannak, akkor szakmai előélettől függetlenül bárki el tudja végezni a képzésünket és el tud helyezkedni. A korábbi tévhitekkel ellentétben ma már nem csak a matekzseni lesz programozó. Kifejezetten jót tesz az IT-nek, ha más gondolkodású emberek lépnek be, mert új megoldásokat hozhatnak. Éppen ezért a cégek is keresik az ilyen átképzett szakembereket.”

programozás szoftverfejlesztés informatika
Kapcsolódó cikkek