Magyar gazdaság

Szárnyalhat a magyar gazdaság

Miután a kilátások folyamatosan javulnak, nem zárható ki, hogy tartósan 4 százalék felett nő a gazdaság idén és jövőre is – állítja Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

Egyre több elemző javítja a magyar gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzését, a TakarékBank szakértői is 3,6 százalékról 3,9-re emelték nemrég az idei GDP-bővülési prognózisukat. Suppan Gergely, a bank közgazdásza azonban a Világgazdaságnak most azt mondta, hogy bőven lehet a növekedés 4 százalék felett is, főleg ha a fogyasztás még nagyobb lendületet venne. „Ha a lakosság a többletjövedelmét elköltené, a gazdaság 5-6 százalékkal is növekedhetne mindenféle egyensúlyi probléma nélkül, legalább néhány évig” – mondta a szakértő. A kedvező kilátásokat alátámasztja, hogy történelmi csúcson van a német Ifo index, valamint a GKI Gazdaságkutató üzleti és fogyasztói bizalmi indexe is. Eközben épül az Audi és a Mercedes új karosszériaüzeme, ami támogatni fogja az ipari termelést. „Az év végétől a lakásátadások 100-200 százalékkal ugorhatnak, miközben brutális robbanás van az irodapiacon, rengeteg szálloda-beruházást láthatunk, ami nem is csoda, elnézve a vendégéjszakák növekedését” – foglalta össze a közgazdász.

Szerinte még jövőre sem lassul a magyar gazdaság, aminek több oka van. Egyrészt indul a termelés az új Audi- és Mercedes-üzemekben, másrészt a Mercedes a jövő év második felében kezdi el az 1 milliárd eurós beruházását. Harmadrészt rengeteg közelmúltban elkezdett lakás-, iroda- és más beruházás átcsúszik jövőre és 2019-re is. Nem utolsósorban az EU-pénzek felhasználásának boomja még hátra van, és az állam is felpörgeti a beruházásokat – mondta Suppan. Példaként említette a 3-as metró felújítását, az új Puskás stadion felépítését, a Liget projekt egyes részeit, a Modern városok programot, az út- és kórházépítéseket, valamint a paksi atomerőmű bővítését.

A háztartások akkora vagyont építettek fel – mutatott rá Suppan –, hogy abból már bőven juthat költekezésre még akkor is, ha lassulna a bérnövekedés. S ha ez még nem lenne elég, akkor 2019-ben önkormányzati választások is lesznek, amikor a kormány igyekszik majd fejleszteni, ez pedig segít 4 százalék felett tartani a GDP-növekedést.

„Nem biztos, hogy lassulni fog a béremelkedés, legfeljebb csak a magasabb bázis és az alacsonyabb minimálbér-emelés miatt, de ezt ellensúlyozhatja, ha tényleg egy számjegyűvé válik az ami óriási lökést adhatna a fogyasztásnak” – vélekedett Suppan. Szerinte olyan mértékben gyorsul a munkaerőhiány és növekszik a bérfeszültség, hogy bekövetkezhet egy bérrobbanás is, ami persze nem lesz összhangban az alacsony termelékenységű cégekkel. Ez utóbbiak legfeljebb lehúzzák a rolót, ha nem tudják kifizetni a bért, mert az alkalmazottak továbbállnak.

Suppan szerint azért is lehet jobb a helyzet, mint 2013–14-ben, mert amikor annak idején felfutottak az előző EU-ciklus beruházásai, a lakáspiac és az irodapiac éppen mélyponton volt, most viszont ezek hatalmasat nőnek, ami szintén a beruházások élénkülése mellett szól. Nem mellékes, hogy mindeközben kiválóak az egyensúlyi mutatóink, minden szegmens mérlege és annak összetétele is javul, a háztartások pedig már óriási tartalékot halmoztak fel.

GDP egy számjegyű szja Suppan Gergely gazdaság magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek