Magyar gazdaság

Egyre többen állnak ki az uniós fehérjepolitika reformja mellett

Hazai forrásokból kell ellensúlyoznia Európának az élelmiszerekben és állati takarmányban felhasznált, genetikailag módosított szervezeteket tartalmazó szójabab tengerentúli importjától való függést.

A magyar kormány már számos intézkedést bevezetett élelmiszer-önrendelkezésünk erősítése és helyi élelmiszerpiacaink védelme érdekében, amelyek egyben az alaptörvényben is rögzített cél, a genetikailag módosított növényektől (GMO) mentes mezőgazdaság megvalósítását segítik – mondta a Világgazdaságnak Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. A cél elérése érdekében a genetikailag módosított növények termesztési tilalmán túl Magyarország a GMO-mentességet a takarmány- és az élelmiszerszektorban is meg kívánja valósítani. Az államtitkár szerint utóbbi cél elérésének egyik fontos eszköze a 2016-ban elfogadott, GMO-mentes jelölésről szóló FM-rendelet, amely megteremti a jogszabályi hátterét a GMO-mentes termelésből származó termékek egyértelmű megkülönböztetésének. Utóbbi az állati eredetű termékek esetében különösen fontos.

Forrás: shutterstock

A GMO-mentes fehérje arányának növelésére az FM 2013-ban hirdette meg a Nemzeti fehérjeprogramot, amelyen belül kiemelt terület a hazai GMO-mentes szója előállításának és felhasználásának növelése. A globalizált és az áruk unión belüli szabad mozgásának keretei között fontos, hogy a nemzeti programokon túl más uniós tagállamok is hasonlóan gondolkozzanak a GMO-kérdésről. Ezért Magyarország élére állt az EU-ban a GMO-mentes fehérjével kapcsolatos önrendelkezést célzó kezdeményezéseknek és programoknak. Az államtitkár ezek közül kiemelte a Duna menti szójanyilatkozat aláírását, a Szövetség a GMO-mentes

Európáért kezdeményezést, valamint a szójadeklaráció néven emlegetett Európai szójanyilatkozatot. Utóbbit közös magyar–német kezdeményezésre június közepén jelentették be a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén. Nagy István értékelése szerint az, hogy a nyilatkozatot a tanács ülésén 14 uniós ország agrárminisztere írta alá, történelmi jelentőségű diplomáciai siker.

A magyar–német kezdeményezéshez Ausztria, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, Franciaország, Románia, Görögország, Belgium, Luxemburg, Horvátország és Finnország csatlakozott. Ezek az államok osztják azt a nézetet, amely szerint Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége a mezőgazdaságban és az élelmiszergyártásban. Ennek lényege, hogy a hazai forrásokat jobban ki kell használni, amivel ellensúlyozni lehet az élelmiszerekben és az állati takarmányban felhasznált GMO-s szójabab tengerentúli importtól való függését. Megvalósulása munkahelyeket teremt, és javítja az élelmiszer-biztonságot is. Lényeges szempont, hogy az európai fogyasztók egyre növekvő mértékben keresik a genetikailag nem módosított szójából és szójafehérjéből készült élelmiszereket – tette hozzá az államtitkár.

A szójadeklaráció elfogadott szövegébe sikerült a Magyarország számára fontos területeket is beépíteni, mint például a szója kiváltása alternatív fehérjenövényekkel, ezen fehérjeforrások felhasználása új takarmányreceptúrákban, amelyek a hazai fehérjestratégiában kiemelt szerepet kapnak. Az alternatív fehérjenövények termesztése a GMO-s szója kiváltásán túl a fenntartható mezőgazdasági termesztéshez is hozzájárul a szén-dioxid-mérleg javításával, a termesztés változatosabbá tételével, illetve a műtrágyamennyiség csökkentésével.

élelmiszerek fehérje szója
Kapcsolódó cikkek