Magyar gazdaság

Őrségváltás előtt áll Angola

Könnyen beletörhet a bicskája az új angolai elnöknek a korrupció és a szegénység felszámolására meghirdetett harcba. Megfigyelők szerint hiába vonul vissza Dos Santos elnök, a háttérből ezután is ő mozgatja majd a szálakat.

José Eduardo dos Santos, Afrika második legrégebb óta szolgáló elnöke visszavonul, s átadja Angola irányítását tegnap megválasztott utódjának. A tizenöt napon belülre ígért eredményhirdetés azonban puszta formalitás lehet, az előjelek ugyanis Joao Lourenco védelmi miniszter, a kormányzó MPLA párt jelöltjének egyértelmű győzelmét valószínűsítették. Az MPLA esetleges vereségét az elemzők a nem létező kategóriába sorolják, ugyanakkor számítanak az ellenzék megerősödésére is.

José Eduardo dos Santos elnök harmincnyolc éves uralma csak hivatalosan ért véget
Forrás: AFP

Az Angolát harmincnyolc éven át erős kézzel irányító, 75 éves Dos Santos javára írják, hogy a Portugáliától való függetlenség 1975-ös kimondását követő, kisebb-nagyobb megszakításokkal 2002-ig tartó polgárháborúnak véget vetett, s az olajjövedelmek felhasználásával újjáépítette a lerombolt infrastruktúrát. Ám a petrodollárok magánzsebek felé terelése felett szemet hunyt, családja és környezete mesés vagyont halmozott fel, miközben a lakosság harmada – a Világbank adatai szerint – szegénységben tengeti napjait. A harácsolás volumenét jól jelzi, hogy az elnök legidősebb lánya Afrika leggazdagabb asszonyának számít 2,3 milliárd dollárra tehető vagyonával.

Forrás: VG-gyűjtés, Bloomberg, VG-grafika

Dos Santos harmincnyolc événél hosszabb ideje egyedül Egyenlítői-Guinea elnöke, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo regnál, de ő is csak egy hónappal korábban ragadta magához a hatalmat katonai puccsal. Lourenco tábornok elnökké választása esetén megfigyelők szerint érdemben semmi sem változik, a gyeplő Dos Santos kezében marad: hogy meddig, az kérdéses, az MPLA első emberének újraválasztása a párt élén ugyanis jövőre esedékes. Lourenco kampányát a korrupció elleni harcra és a szegénység felszámolására hegyezte ki, de ha ígéreteit komolyan veszi, akkor pokoli nehéz dolga lesz. Az utóbbi évek energiaár-esése hatalmas lyukat ütött a büdzsé bevételi oldalán, s ez erősen behatárolja az új elnök lehetőségeit. A szubszaharai régió harmadik legerősebb gazdasága tavaly már stagnált, az az év végén 41 százalékon tetőzött, azóta 27 százalékra „szelídült”. Az ország exportjának 90 százalékát olajeladások fejében befolyó dollárból hiány alakult ki, a lakosság is ezt keresi, kevéssé bízik a nemzeti devizában.

Bármennyire is elkötelezett lehet Lourenco a változások iránt, a szavakat előbb-utóbb tetteknek kell követniük – mondta a Bloombergnek adott interjújában a korábban vele dolgozó kormányfő, Lopo do Nascimento, aki utalt arra, hogy az új vezetőnek könnyen beletörhet a bicskája a reformokba. „Hacsak nem ő maga az Isten” – tette hozzá szkeptikusan. Az viszont tényleg isteni szerencse, hogy az ellenzék vezető ereje, az UNITA semmilyen fegyveres konfliktusba sem megy bele a hatalom megragadásáért, mint azt tette a polgárháborús időkben. „Megtapasztaltuk a polgárháború szörnyűségeit” – indokolta Isaías Samakuva pártelnök, aki viszont aggódik a választások tisztaságáért. A média a kormánypárt mellett kampányol, a szavazókörök területi eloszlását optimalizálták, és megnehezítették az ellenzéki megfigyelők delegálását a választási bizottságokba. Angolában hat párt képviselői indultak a 220 parlamenti székért, megbízatásuk öt évre szól. A 27 milliós Angolában 9 millióan regisztrálták magukat a választásra.

Angola José Dos Santos Joao Lourencio
Kapcsolódó cikkek