Magyar gazdaság

Sokmilliárdos kiadás a külképviseletek fenntartása

A magyar államnak tavaly 157 saját tulajdonban lévő külképviseleti ingatlanja volt világszerte.

A magyar államnak tavaly 157 saját tulajdonban lévő külképviseleti ingatlanja volt világszerte, emellett 1123-at bérelt, a bérleti díj 10,98 milliárd, az üzemeltetési költség pedig 3,24 milliárd forint volt az elmúlt évben – közölte Demeter Márta független országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva Magyar Levente. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára által mellékelt táblázatból kiderült, hogy Albániától Vietnamig 89 országban van jelen hazánk külképviselettel, a kifizetett bérleti díjakat és a fenntartással kapcsolatos kiadásokat összegezve Kínában hagyjuk ilyen formában a legtöbbet. A távol-keleti országban az 56 bérelt ingatlan tavaly 1,26 milliárd forintot emésztett fel.

Németországban nyolc saját és 48 bérelt ingatlan biztosítja a jelenlétet, mindez a külügyi nyilvántartás szerint 1,01 milliárd forintba került az elmúlt évben. A sorban Belgium következik két saját tulajdonban lévő ingatlannal és 38 bérelttel, az ezekkel kapcsolatos kiadások 887 millió forintra rúgtak. Az összesen 157 saját tulajdonból Franciaországban és Norvégiában van a legtöbb, 12-12 darab, a legtöbb magyar külképviselettel kapcsolatos bérleti szerződés pedig Romániában (78), Ukrajnában (65), Oroszországban és Kínában (56–56) köttetett. A világ 89 nemzetére kiterjedő hálózat átlagát tekintve megállapítható, hogy a magyar állam átlagosan 160 millió forintot hagy ott országonként ingatlanbérlésre, s azok üzemeltetésére évente.

Magyar Levente arról is beszámolt, hogy 2010 óta a magyar állam külképviseleti célra négy ingatlant vásárolt, miközben egyet sem adott el. Pozsonyban nettó 6,6 millió eurós előszerződést kötöttek új nagykövetségi épületre, Washingtonban új épületet vásároltak és vettek birtokba, ez az egyéb – tulajdonszerzéshez kapcsolódó – költségekkel együtt 16,8 millió dollárba került. Emellett Münchenben 16,9 millió értékű, a szlovéniai Lendván pedig 145 ezer eurós adásvételi szerződést kötöttek. Továbbá a külügy négy kiemelt beruházást tart számon: Washingtonban, Bécsben, Moszkvában és Varsóban. A tájékoztatás szerint ezeknél már zajlik a feltételes uniós közbeszerzési eljárások kiírásának kidolgozása, megkötött kivitelezési szerződés azonban még egyik beruházásra sincs.

diplomácia külképviselet
Kapcsolódó cikkek