Magyar gazdaság

Bevált a Munkahelyvédelmi Akcióterv

Számos program célozza a munkahelyteremtést, ám nemcsak az új állások létrehozását, hanem a meglévők megtartását is támogatja az állam.

Számos program célozza a munkahelyteremtést, ám nemcsak az új állások létrehozását, hanem a meglévők megtartását is támogatja az állam. Július végén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be azt a 10 milliárdos programot, amelynek keretein belül ötezer új munkahely jöhet létre 1200 magyar kkv-nál; ami azonban ennél is fontosabb, tízezer munkahelyet menthetnek meg a megszűnéstől. A vissza nem térítendő támogatást a megszüntetni tervezett munkakör után lehet igényelni. A felmondással érintett munkavállaló munkabérének és a fizetett szociális hozzájárulási összegének 25–90 százaléka lehet a támogatás mértéke, de legfeljebb a 150 százaléka.

A most induló program mellett a kkv-k a Munkahelyvédelmi Akcióterv kedvezményeit is igénybe vehetik. Ennek keretein belül azokat a munkáltatókat támogatják, amelyek 25 év alatti vagy 55 év feletti, szakképzetlen, tartósan állást kereső vagy kisgyermekes munkavállalókat alkalmaznak. „Az érintettek visszajelzésén túl a részletes adatok is igazolják, hogy sikeres a Munkahelyvédelmi Akcióterv. A kedvezmények 2017 júliusában az üzleti szférában 913 ezer munkavállaló foglalkoztatásához nyújtottak segítséget 9,3 milliárd forint összegben. 2013-tól 2017 júliusáig a versenyszférában összesen 563 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményt vettek igénybe a vállalkozások” – áll a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a Világgazdaság kérdésére küldött válaszában.

A friss adatok szerint az év eleje óta havonta átlagosan 890 ezer magyar foglalkoztatását segítette a program. Közel 304 ezer szakképzetlen, 164 ezer 25 év alatti és 345 ezer 55 év feletti dolgozó munkahelymegtartását vagy álláshoz jutását segítette az akcióterv. A tartós álláskeresők közül 23 ezren, 34 ezer kisgyermekes anyuka és 21 ezer mezőgazdasági dolgozó vett részt a programban. Szakértők szerint később képzési programokkal és személyes tanácsadással lenne érdemes fejleszteni a Munkahelyvédelmi Akciótervet, továbbá a program által támogatott csoportok számára differenciált minimálbérrel is segíthetnék a munkavállalást.

Terméktámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

akcióterv munkahelyvédelem álláskeresők
Kapcsolódó cikkek