Magyar gazdaság

Csatát vesztett az indiai kormány

Az indiai központi bank becslése szerint a bankjegyek 99 százalékát betétesítették vagy más címletekre váltották.

Nem érte el a várt hatást az indiai miniszterelnök, Narendra Modi tavaly novemberi akciója, amelynek keretén belül kivonták a forgalomból a két legnagyobb címletű bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiást, írja a Financial Times. Az indiai központi bank becslése szerint a bankjegyek 99 százalékát betétesítették vagy más címletekre váltották, miközben Modi azt remélte, hogy a korrupció révén nyerészkedő hivatalnokok és üzletemberek „nyakán marad az értéktelen papír”.

Forrás: AFP

A miniszterelnök mindent megtett annak érdekében, hogy a feketén szerzett pénzt ne lehessen kifehéríteni, ezért tartották az utolsó pillanatig titokban a demonetizálási előkészületeket is. Az indiai központi bank által közzétett adatok azonban azt mutatják, nem sikerült megtisztítani a gazdaságot a feketepénztől: 15,28 ezermilliárd rúpia, azaz körülbelül 200 milliárd euró értékű forgalomból kivont bankjegy került a pénzintézethez, míg a bejelentéskor forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiások összértéke nem sokkal több, mint 15,44 ezermilliárd rúpia volt.

Arun Jaitley pénzügyminiszter csütörtökön Újdelhiben, egy konferencián beismerte, hogy a piszkos pénz visszakerült a bankrendszerbe. Ugyanakkor hangsúlyozta, az adóhatóság átfésüli azokat a bankszámlákat, amelyeken a demonetizálás idején gyanús pénzmozgások voltak. Ez azonban nem hallgattatta el az ellenzék kritikus hangjait, amelyek szerint a kormány lépése „óriási baklövés” volt.

demonetizálás India
Kapcsolódó cikkek