Magyar gazdaság

Együttműködik a kormány és a vállalati szféra

A kormány várhatóan kezdeményezi, hogy jövő januártól további fél százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói adók.

A kormány várhatóan kezdeményezi, hogy jövő januártól további fél százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói adók, így 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a vállalkozásokat érintő közterhek – jelentette be Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi első tanácskozása után, amelyen a felek egyetértettek abban, hogy a tavaly novemberi hatéves megállapodás jelentősen hozzájárult Magyarország versenyképességének javulásához, s a hosszú távú kötelezettségvállalás kiszámíthatóságot ad a vállalati vezetőknek. Az ország befektetői megítélését is javítja a járulékcsökkentés, és így növekszik az esély a beruházások elnyerésére.

A Versenyképességi Tanács a korábbi ülésein a digitalizáció elterjesztésére fogalmazott meg javaslatokat, s állást foglalt a készpénzforgalom csökkentése mellett is, amire azóta már stratégiát épít a kormányzat. A kormány célja ezzel, hogy minél szélesebb körben elterjessze a digitális szolgáltatásokat, egyszerre javítva a szolgáltatók versenyképességét és csökkentve a felhasználók költségeit. A tanács első ülésén megfogalmazott hat kisebb léptékű javaslatból (cégalapítás, építési engedélyek, villamoshálózati kapcsolódás, kistulajdonosok védelme, adófizetés, fizetésképtelenség) ötöt lényegében vita nélkül átvett a kormányzat, s a javaslatokból mára már jogszabályok lettek.

A tanács emellett egyre inkább stratégiai kérdésekben akar konstruktív javaslattevő partner lenni. Hernádi Zsolt, a tanács tagja, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, terveik szerint olyan kérdésekkel is foglalkoznak majd, amelyekkel hosszabb távú hatásokat lehet elérni. Ennek jegyében kerülnek elő – a tervek szerint idén ősszel – a munkaerő képzésével, képzettségével, az oktatással kapcsolatos kérdések, az intézményrendszer működése és hatékonysága.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, a tanács tagja a napokban úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy a grémium jó lehetőség arra, hogy nyílt légkörben beszéljék meg a kormányzatot és az üzleti élet képviselőit egyaránt érintő, Magyarország gazdasági versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú kérdéseket. Ez a fajta párbeszéd nem új keletű – emlékeztetett a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöki posztját is betöltő szakember. Van ugyanis egy közös munkacsoport, amely rendszeresen találkozik és tanácskozik szerteágazó kérdésekről.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

munkáltatói vállalatok adók
Kapcsolódó cikkek