Magyar gazdaság

Már több mint 120 ezren pályáztak

A 2014–2020-as ciklus során a mezőgazdasági támogatásokkal együtt rendelkezésre álló mintegy 12 ezermilliárd forintos keretre már több mint 120 ezer támogatói kérelem érkezett be.

A harmadik negyedév végéhez közeledve felpörgött az európai uniós források hazai elosztása – állapítható meg a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) adataiból. Az eljárásrendi lekérdezésből ugyanis kiderül, hogy a 2014–2020-as ciklus során a mezőgazdasági támogatásokkal együtt rendelkezésre álló mintegy 12 ezermilliárd forintos keretre már több mint 120 ezer támogatói kérelem érkezett be a pályázó cégek és önkormányzatok részéről, amelyek átlagosan 92,2 millió forint brüsszeli forrás elnyerésében reménykednek. Ez a mutató azért csalóka, mert a termelő-szolgáltató kis- és középvállalkozások értelemszerűen más volumenben gondolkodnak, mint amennyi egy nagy infrastrukturális beruházás forrásigénye.

Az eddigi beadványok 39,3 százalékát, több mint 47 ezer projektet pozitívan bírált el az irányítóhatóság a FAIR nyilvántartása szerint, részükre egyúttal 5800 milliárd forintot meghaladó támogatást ítéltek meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szerencsés pályázók automatikusan hozzá is jutnak az uniós pénzhez, a tényleges kifizetésnek a hatályos támogatói szerződés megléte az előfeltétele. Így a kedvezményezett projektek esetében egyelőre az érintettek 74,1 százalékának a számláján jelent meg az elnyert forrás 2900 milliárd forint értékben, a többi végfelhasználónak meg kell várnia, amíg az ügyintézés végigfut a fejlesztéspolitikai rendszeren. Az október–decemberi időszaknak azért lesz különös jelentősége a folytatásban, mert a kormány vállalata, hogy idén odaítélik a teljes forráskeret 85 százalékát, illetve kifizetnek 2700 milliárd forintnyi támogatást.

uniós pályázatok kifizetések
Kapcsolódó cikkek