Magyar gazdaság

Megosztottak az elszakadás gazdasági hatásait illetően a katalán vállalatok

Eltérően látják a függetlenedés gazdasági hatását a katalán vállalatok, egyesek szerint az önállóság Katalónia felvirágozását hozná, míg mások szerint ez a teljes csődhöz vezetne.

Josep Bou, Katalán Vállalkozók Szövetségének elnöke az október 1-jére kitűzött, a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum közeledtével egyre több fórumon ad hangot véleményének: a katalán gazdaság összeomolna, ha a katalán kormány egyoldalúan kikiáltaná a függetlenséget.

A lépés olyan fokú jogi bizonytalanságot teremtene, amely veszélybe sodorná a gazdasági növekedést, fékezné a munkahelyteremtést, gátolná a befektetési lehetőségeket – érvelt az elnök.

Az elnök hangsúlyozta: a bizalmatlanság hatásai már érezhetők, a tanácsadó cégek emiatt nem bíztatnak befektetésekre Katalóniában, és hivatkozott arra, hogy felmérések szerint Spanyolországban Katalónia az a régió, ahonnan a legtöbb cég távozik. Josep Bou azt is kijelentette, hogy a katalán vállalatok az Európai Unióban akarnak maradni, ami egy Spanyolországtól elszakadó Katalóniában nem lenne lehetséges.

Forrás: AFP

Ezzel szemben a Katalán Üzleti Kör nevű vállalkozói szervezet arról adott ki állásfoglalást, hogy kedvezőbb piaci környezetet jelentene a cégek számára az új állam.Állításuk szerint Spanyolország „süllyedő hajó”, amelyről a katalán cégeknek menekülniük kell.

Közölték, nem az állami szolidaritási rendszert ellenzik, hanem „a rablást”. Számításuk szerint Katalónia éves megtermelt GDP-je 8,7 százalékét fizeti be a spanyol államnak, amelyből a spanyol állam a szegényebb régiókat támogatja. Az üzleti kör Andalúziát és Extremadurát emelte ki példaként, kifogásolva, hogy ezek a térségek még mindig el vannak maradva a fejlődésben, hiába kapják a támogatást évtizedek óta.

Katalóniát Spanyolország legtehetősebb autonóm közösségeként szokták jellemezni, amely tavaly a spanyol 18,9 százalékát adta. Gazdag, de eladósodott is, a GDP arányában az adósságállománya 35,2 százalék.

gazdasági hatások függetlenség Katalónia
Kapcsolódó cikkek