Magyar gazdaság

Nem vonzza az NB I. a topjátékosokat

Közel nyolcszor több legalább egymillió eurót érő futballista játszik Ukrajnában, mint Magyarországon: a legértékesebb NB I.-es játékos be sem férne a legdrágább 30 közé az ukrán élvonalban.

Csak Szlovákiában és Szlovéniában van kevesebb legalább 1 millió eurót érő játékos, mint Magyarországon. Az NB I.-et hatan képviselik összeállításunkban: a Ferencvárosból három, a Videotonból kettő, míg a Budapest Honvédból egy játékos tartozik a hét számjegyű elitklubhoz. A legértékesebb az FTC védője, Otigba Kenneth, a nigériai-magyar kettős állampolgár a Transfermarkt szerint 1,3 millió eurót ér. Otigbát az olasz Davide Lanzafame (Honvéd) és a szerb Marko Scepovic (Videoton) követi 1,2-1,2 millió euróval. Összehasonlításképp: a válogatott legértékesebb játékosának tartott Dzsudzsák Balázst 4,25 millió euróra taksálják.

Kádár Tamás (középen) Kijevben sztárokkal futballozhat együtt
Forrás: FC Dynamo Kyiv

A legtöbbet és a legdrágább játékosokat a környező országok közül Ukrajna adja, ahol összesen 47 futballista piaci értékét tartják legalább 1 millió euróra. A kép egy kicsit csalóka, hiszen ha nem vesszük figyelembe a két ukrán sztárcsapatot, a Sahtar Donyecket és a Dinamo Kijevet, akkor mindössze öt olyan játékos marad, akinek a piaci értéke meghaladja az említett határt. A régió legértékesebb játékosa a Sahtar brazil válogatott szélsője, Bernard, akit nem kevesebb, mint 14 millió

euróra taksál a szakportál – ez a teljes magyar válogatott piaci értékének körülbelül a fele.

A legalább 10 millió eurót érő játékosok közül a vizsgált országokban mindössze négy van: Bernard két szintén brazil csapattársa, Taison (12 millió euró) és Marlos (10), valamint Horvátországból a Dinamo Zagreb támadó középpályása, Ante Coric (10). A legdrágább NB I.-es játékos, Otigba nem férne be az ukrán első osztály 30 legértékesebb játékosa közé, Horvátországban – ahol 40 legalább egymilliót eurót érő játékos van – pedig az első 20-ba.

A Dinamo Kijev csapatát erősítő Kádár Tamás 2 millió eurós piaci értékével, ha itthon játszana, az NB I. legértékesebb játékosa lehetne – az ukrán első osztályban ez a 26. helyre elég. Horvátországban is játszik egy magyar válogatott futballista: az előző szezonban 18 gólig jutó, ezzel a gólkirályi címet megszerző Futács Márkó, a Hajduk Split csatára, akinek értékét 1,2 millió euróra becsülik.

Az ukrán és a horvát bajnokság után a román (35 játékos) és az osztrák (33) következik a legtöbb „eurómilliomost” felvonultató szomszédok sorában. A magyar élvonalnál két országban van kevesebb ilyen játékos: Szlovéniában (4) és Szlovákiában (1). Hiába tűnik gyengének ez utóbbi két ország bajnoksága, válogatottjuk értéke többszöröse a magyarénak: a szlovénok keretét 81,5 millió, míg a szlovákokét 96 millió euróra becsli a Transfermarkt – a magyar nemzeti csapatot pedig 26,6 millió euróra. A horvát keret ettől fényévekre van, értéke több mint tízszerese a magyarénak, mintegy 315 millió euró. A szerb keret 177,6, az osztrák 119, a román pedig 53 millió eurót ér.

NBI Ukrajna labdarúgás
Kapcsolódó cikkek