Magyar gazdaság

Üldözőbe veszi a Teslát a Mercedes-Benz

Saját pályáján üzen hadat a Teslának a Mercedes, amely egymilliárd dolláros beruházással bővíti az Alabama állambeli gyárának kapacitását.

Saját pályáján üzen hadat a Teslának a Mercedes, amely egymilliárd dolláros beruházással bővíti az Alabama állambeli gyárának kapacitását. A Tuscaloosában lévő üzem új részlegében csak elektromos autó­kat fognak gyártani – idézi a CNBC Jason Hoffot, a Mercedes-Benz USA vezérigazgatóját. Ő már középtávon azzal számol, hogy a villanyautók adják majd az újonnan forgalomba helyezett gépkocsik 15-25 százalékát az Egyesült Államokban. Hoff az e-autók elterjedése előtti legnagyobb akadályként a hatótávolságot nevezte meg, szerinte az erősebb és sokkal gyorsabban feltölthető akkumulátorok fejlesztése kulcskérdés e téren. A hagyományos autók vitathatatlan előnye, hogy a tankolásuk pár percig tart, szemben a villany­autók fél óránál kezdődő töltési periódusával, s a benzinkutakénál eleve jóval ritkább gyorstöltőhálózatukkal.

A meglévő 3700 munkahely mellé hatszázat teremtenek az új beruházással, s a gyárhoz egy akkumulátor-összeszerelő üzem is csatlakozik, ahol a Mercedes 2022-ig forgalomba állítani tervezett több mint ötven új elektromos autómodelljét látnák el erőforrással. Ezek között teljesen elektromos autók mellett hibridek is lesznek, s a világ minden tájára innen exportálják őket – erősítette meg Hoff.

A német autógyártók és a nyomasztó német külkereskedelmi többlet ellen fakadt ki még áprilisban Donald Trump amerikai elnök, és az anyacég, a Daimler azóta folyamatosan keresi a kegyeit. Májusban például az amerikai beszállítók arányának jelentős növelését rendelték el.

Mercedes-Benz Tesla
Kapcsolódó cikkek