Magyar gazdaság

A vártnál jobban bővült a brazil gazdaság

Az elemzői várakozásoknál kedvezőbben alakult a brazil gazdasági bővülés a második negyedévben, döntően a fogyasztás élénkülése révén.

A brazil statisztikai hivatal pénteki közlése szerint a brazil gazdaság az elemzői várakozásokban szereplő 0,1 százalék helyett 0,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az első negyedévhez képest, amikor 1,0 százalékkal bővült az ország gazdasága.

Az első negyedéves GDP-adat 2013 második negyedéve óta a legkedvezőbb volt, két év után ez az első negyedév, amikor a brazil negyedéves összehasonlításban növekedést mutatott.

A második negyedéves bővülés oka az megugrása, valamint a lakossági fogyasztás élénkülése. A közkiadások és a beruházások ugyanakkor ismét csökkentek. A lakossági fogyasztás 10 negyedéve először mutatott növekedést, ennek oka döntően az alacsony – mondta a Banco Santander elemzője, Rodolfo Margato.

Éves összehasonlításban a stagnálást valószínűsítő elemzői várakozásokkal szemben, 0,3 százalékkal nőtt Brazília gazdasága a második negyedévben az idei első negyedéves 0,4 százalékos visszaesés után.

A Banco Santander 0,5 százalékos GDP-bővülést vár 2017-re Brazíliában.

Brazília a világ nyolcadik legnagyobb, Latin-Amerika első számú gazdasága. Az elemzők többsége előzetesen arra számított, hogy Brazília idén kilép a recesszióból, de a növekedés nagyon gyenge lesz, 0,5 százalék körül alakul, ami nem elégséges a érdemi csökkentéséhez.

Csütörtökön közölt adatok szerint a brazíliai munkanélküliségi ráta a júliussal zárult 3 hónapban 12,8 százalékra csökkent az április végével zárult negyedévben mért 13,6 százalékról.

Brazília gazdasága jelentősen növekedett Luiz Inácio Lula da Silva elnöksége (2003-2010) alatt, köszönhetően a magas nyersanyagáraknak és az erős kínai keresletnek. A feltörekvő országok követendő példának tekintették szociális programjait, amelyek révén milliók léptek ki a mélyszegénységből. A növekedés 2010-ben ért csúcspontjára, majd a kőolaj, a szója és más nyersanyagok árának drasztikus zuhanása megakasztotta a fejlődést.

A súlyos gazdasági válságba jutott, magas munkanélküliségi rátával rendelkező országban a lakosságot elkeserítették a politikai elitet, így a Temer-kormány több miniszterét is érintő ismétlődő korrupciós botrányok.

gazdasági növekedés brazil gazdaság
Kapcsolódó cikkek