Magyar gazdaság

Áder: meg kell haladni a jelenlegi fogyasztási modellt

Áder János az úgynevezett körforgásos gazdaságra való átállás szempontjairól tárgyalt a visegrádi négyek államfőinek tanácskozásán.

Meg kellene haladni a kialakult ipari és fogyasztási modellt, egyre általánosabbá kellene tenni azt a szemléletet, hogy amit eddig hulladéknak tekintettünk, az sokkal inkább nyersanyagforrás legyen – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szombaton Szekszárdon, ahol péntektől kétnapos tanácskozást tartottak a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) államfői.

Szemben Áder János magyar (j) és Andrej Kiska szlovák (b), háttal Andrzej Duda lengyel (j) és Milos Zeman cseh (b) köztársasági elnök a szekszárdi megyeházán a visegrádi országok (V4) államfői találkozója második napján, 2017. október 14-én. A kétnapos tanácskozáson az államfők a biztonságpolitikával, a körforgásos gazdasággal és az információs technológiával kapcsolatos együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.
Forrás: MTI

A tárgyalások utáni sajtótájékoztatón Áder János azt mondta, a jelenlegi modell nemcsak környezetvédelmi szempontból aggályos, hanem súlyos gazdasági következményekkel is jár. Míg 1900 és 2000 között a természeti erőforrások ára reálértéken számolva folyamatosan csökkent, az elmúlt 17 évben meredeken nőtt.

Ezért a visegrádi államfők tárgyaltak az úgynevezett körforgásos gazdaságra való átállás szempontjairól – közölte.

Áder János arról is beszélt, hogy miközben a digitalizáció hihetetlen gazdasági-társadalmi lehetőségeket rejt magában, érdemes az árnyoldalairól is gondolkodni, különösen a fiatalokat, a gyermekeket érintő veszélyekről.

Áder János fogyasztás körforgásos gazdaság V4-ek
Kapcsolódó cikkek