Magyar gazdaság

Eladja székházát a vízművek

Eladja a jelképévé vált, tizennégy emeletes Váci úti irodaházát a Fővárosi Vízművek, kihasználva az ingatlanpiac pörgését.

Nyilvános nemzetközi tenderen hirdette meg eladásra székházkomplexumát a vízművek. A 61 méteres magasháztól azért válik meg éppen most, mert az pörgése erre remek alkalmat kínál, a székház térsége jelentősen felértékelődött, az épület felújítása pedig amúgy is elodázhatatlanná vált.

Az elavult nyílászárók, a folyamatosan meghibásodó gépészeti rendszerek, a balesetveszélyessé vált homlokzati elemek miatt egyre gyakoribb üzemzavarok arra kényszerítik a társaságot, hogy megváljon jelképpé vált épületétől, és korszerűbb, a működési igényeit jobban kiszolgáló létesítménybe költözzön. Az ingatlanpiaci elemzések alapján erre a jelenlegi körülmények a legalkalmasabbak, mivel egyrészről megnőtt a kereslet a nagyobb területű ingatlanok iránt, másrészről az új lendületet kapó irodaépítéseknek köszönhetően az ajánlati oldal is jelentős – olvasható a cég honlapján.

Az időzítés jó a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég elemzési és tanácsadási vezetője szerint is. Mint a Világgazdaság megkeresésére Borbély Gábor elmondta, a Váci út legbelső szakaszán nincs új fejlesztés, és az irodai kihasználtság is magasabb, mint a külső szakaszon. Az irodafolyosó e részén ez a legmagasabb épület, e magassága kivételes értéknövelő tényező, mert a környéken a szabályozás már csak 35 méteres épületmagasságot enged az új fejlesztéseknek. A vízművek székháza ennek csaknem a duplája. Ez kivételes fejlesztési lehetőség a város ezen frekventált pontján.

A tranzakció értékében legmeghatározóbb a magasház technikai állapota: a szerkezet, a belmagasság, a szintek alakíthatósága.

A kiírás szerint a magasházhoz egy hajdan munkásszállónak épült rész is tartozik, a háromtagú irodakomplexum területe nettó 26 ezer négyzetméter. A hajdan mérnöki bravúrnak szánt tervek négy évig készültek – az ikonikus épület különlegessége, hogy szinte lebeg, tömege egy központi magra támaszkodik. A Váci út ma Budapest legdivatosabb irodapiaci lokációja: ott épül minden harmadik négyzetméternyi új iroda.

„A terület olyan értékes, hogy a vízművekkel szemközti telken érdemes volt az egykori Ibis szállót elbontani, hogy oda modern irodaház-együttes épülhessen” – mutatott rá a szakértő. A Fővárosi Vízművek egy kevésé frekventált helyen lévő, de jól megközelíthető, gazdaságosan üzemeltethető épület vásárlására is pályázatot írt ki.

vízmű
Kapcsolódó cikkek