Magyar gazdaság

Részletfizetés oldja meg sok adós problémáját

A Magyarországon működő követeléskezelő cégek több mint 330 milliárd forintnyi tőkét vesznek át éves szinten kezelésre. A jogi eljárások mellett meghatározó szerepe van az egyezségeknek, melyek átütemezéssel, részletfizetéssel segítenek megoldani az adósok problémáját – fogalmazta meg Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke, a szakma országos konferenciáján.

Az elmúlt időszakban folyamatosan fókuszban volt az adósok – és ennek kapcsán – a követeléskezelők helyzete is. A jogszabályváltozások folyamatos lekövetése informatikai és folyamat szinten is komoly feladat, de a cél mindenki számára egyértelmű: megtalálni a megoldást, hogy a fizetőképes adósok teljesítsék a kötelezettségeiket, a fizetésképtelenek számára pedig hosszú távú megoldást lehessen nyújtani.

A MAKISZ a hazai követeléskezelési szakma szereplőit fogja össze. Komoly ajánlásokkal, etikai elvekkel szabályozza tagjain keresztül a piacot, egyeztet a jogalkotókkal, a felügyeleti szervekkel és állást foglal olyan esetekben, amelyek feszültséget okozhatnak ezen a területen.

A konferencián elhangzott, hogy az elmúlt években a megbízás típusú követelések egyre jobban eltolódtak a követelésvásárlás irányába. A kezelt ügyértékek évről évre emelkednek, ezzel párhuzamosan az indított jogi eljárások (fizetési meghagyások és végrehajtások) száma is. A folyamatban levő (MAKISZ tagok által indított vagy átvett) végrehajtások száma közel 700 ezer.

Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elmondta, hogy a végrehajtók folyamatai és az általuk használt rendszerek is nagy változásokon mentek és mennek át. A végrehajtói szakma egyre inkább törekszik az együttműködésre mind az adóssal mind a végrehajtást kezdeményezővel. Parti Tamás – a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke – előadásában a határokon átnyúló követelésekkel kapcsolatos jogérvényesítés lehetőségeit és azon belül a közjegyzői okirati formát hangsúlyozta.

A jelenleg egyeztetés alatt álló Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlás tervezete jól tükrözi a fogyasztóvédelmi oldalt. Freisleben Vilmos – az MNB Fogyasztóvédelmi Igazgatóságának igazgatója – kiemelte az adóssal való közvetlen kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás fontosságát, ütemezettségét. Ezzel némileg nehezen összeegyeztethető az adatvédelmi oldal, amely viszont egyre nehezebbé teszi ezt. Az Európai Uniós adatvédelmi szabályozás jövő évi életbelépése további feladatok elé állítja a követeléskezelőket – hívta fel a figyelmet Jóri András, korábbi adatvédelmi biztos.

Felfalusi Péter – a MAKISZ elnöke – hangsúlyozta: „a jogalkotóknak kiemelt figyelmet kell a jövőben fordítania arra, hogy a jogszabályok a követeléskezelési folyamatokat inkább a közvetlen kapcsolatfelvétel, mintsem a jogi eljárások irányába terelje”.

Hozzátette:

Az adatok alapján jól látható, hogy azokban az esetekben, amikor sikerül felvenni a kapcsolatot az adóssal, az ügyek mintegy 60%-ában sikerül megállapodást kötni.

követelés adó adós
Kapcsolódó cikkek