Magyar gazdaság

Friss adatok: így teljesített a magyar gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok szerint 3,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva 2017 III. negyedévében – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A volumene 2017 első három negyedévében 3,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – közölte a KSH.

Piaci elemzők 3,5-4 százalék közötti harmadik negyedéves éves összevetésű növekedési adatot vártak, a konszenzus 3,7 százalékos volt. Az egyéb egyedi tényezőktől is megszűrt, és az Eurostat által követett úgynevezett szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott volumenindex is 3,8 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedést mutat, az előző negyedévi 3,6 és az első negyedévi 3,9 százalék után.

Az idei első három negyedévben a nyers adat 3,7 százalék volt, a naptárhatástól, illetve a naptárhatástól és szezonálisan is kiigazított index tanúsága szerint pedig egyaránt 3,8-3,8 százalék.

2017 III. negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint az előző negyedévhez mérten 0,8 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene – jelenti a KSH.

 

Varga: gyorsult a növekedési ütem

Gyorsult a magyar gazdaság növekedési üteme a harmadik negyedévben – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy már a KSH iparra vonatkozó részadatai is bővülést mutattak a harmadik negyedévre, ugyanakkor az idei utolsó negyedév gyorsulása még erőteljesebb lehet.

Kiemelte, hogy az emelkedésben jelentős szerepe volt az építőiparnak, hiszen a családi otthonteremtési program egyre inkább kiteljesedik, egyre többen igénylik és nő a lakásépítési engedélyek száma, ami érzékelhető az ágazat eredményein is. Varga pozitívan értékelte a járműipar teljesítményét, a gyengülő nyugat-európai értékesítés nem befolyásolta úgy, mint ahogyan kalkulálni lehetett volna.

Megjegyezte, hogy az elmúlt évek jó teljesítményéhez képest egyedül a mezőgazdaság produkált „szerényebb” eredményeket, az aszályos hónapok jelentősen csökkentették főleg a kukorica termelési volumenét.

További erősödés várható

„A felhasználási oldal legnagyobb hozzájárulója a fogyasztás lehetett, látva a kiskereskedelem, valamint a szolgáltató szektor kedvező teljesítményét” – véli Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

Virovácz kiemelte: „Szintén meghatározó lehetett a növekedésben a beruházás, amelyre az építőipar szárnyalása utal. Az iparra vonatkozóan a KSH a mostani jelentésében nem közölt információt, így vélhetően szerepe a GDP növekedésben elhanyagolható lehetett a III. negyedévben, így meglátásunk szerint ebből következően a nettó sem tudott érdemi hozzájárulóvá válni”.

Az ING várakozásai szerint az idei év utolsó negyedévében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet, elérve akár a 4 százalék feletti mértéket, amellyel 2017 egészében 3,8 százalékos teljesítményt regisztrálhat a magyar gazdaság. A hajtóerő továbbra is a fogyasztás és a beruházás, azaz a belső felhasználás maradhat.

További gyorsulást prognosztizál Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is:

az utolsó negyedévben határozott gyorsulásra számítunk a fogyasztás további élénkülése, a továbbra is erős beruházások, a lakásátadások elindulása és az egyre kedvezőbb európai konjunktúra miatt, így idén éves átlagban a GDP 4 százalékkal nőhet.

Suppan kiemelte, jövőre 4,2 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme a továbbra is erős fogyasztási dinamika, a lakás- és irodaátadási hullám felfutása, az EU-források, és azok nélküli állami beruházások felfutása, új autóipari kapacitások (Audi, Mercedes), új feldolgozóipari beruházások (a Mercedes jövőre újabb gyár építését indítja el 1 milliárd euró értékben) miatt.

Jövőre lassulást vár a K&H

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az adatok megfelelnek a várakozásaiknak. Németh szerint első becslésről van szó, ebből még nem lehet részletesen látni, melyik ágazat mennyivel járult hozzá a növekedéshez, de azért több tényezőt lehet már most is látni. A gyorsabb növekedés többek között a lakossági fogyasztás bővülésének, ezen belül is a piaci szolgáltatások felfutásának köszönhető. A háztartások fogyasztásának bővülése egyértelműen látható a kiskereskedelemből érkező adatokból is, a forgalom növekedése ugyanis gyorsult a harmadik negyedévben. Az ipar is magára talált, szeptemberben például a munkanaphatással tisztított adatok több mint 8 százalékos emelkedést mutattak, emellett az építőipar masszív bővülése is segíti a növekedést.

Németh Dávid szerint az idén 3,7 százalékkal növekedhet a GDP, amiben az uniós források mellett a háztartások fogyasztása és az ipari termelés játszhat főszerepet. Szerinte jövőre 3,5 százalékos GDP-bővülés, azaz némi lassulás várható. Azt is elmondta, hogy jelenleg a 2 százalék körüli potenciális növekedési szint felett bővül a gazdaság, de ahhoz, hogy hosszú távon 3 százalék körül legyen a növekedés minőségi javulásra van szükség a beruházásoknál, emellett fokozni kell hozzáadott értéket is.

A mezőgazdaság visszafogta a növekedést

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője közölte, hogy a mezőgazdaság teljesítménye visszafogta a növekedést, az építőipar és számos piaci alapú szolgáltatás viszont erősítette a gazdaság teljesítményét.

A mezőgazdaság teljesítménye visszafogta a növekedést Forrás: MW

A KSH most felülvizsgált adatai szerint az első és második negyedév 0,1-0,1 százalékponttal 4,3 százalékosra, illetve 3,3 százalékosra javított GDP-növekedésnek köszönhetően az első fél évben 3,8 százalékkal nőtt a GDP volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva a korábban ismertetett 3,6 százalék helyett.

A kormányzati előrejelzés idén 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol. A szakértők általában 3,5-4 százalékos sávba várják az éves gazdasági növekedést. Az Európai Bizottság a múlt héten kiadott friss előrejelzésében 0,1 százalékponttal 3,7 százalékosra javította a Magyarország idei gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát.

A Fitch Ratings londoni elemzőinek múlt heti elemzése szintén 3,7 százalékos növekedést valószínűsít. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is javította várakozását, hétfőn kiadott regionális előrejelzésében (Regional Economic Outlook) 0,3 százalékpontos emeléssel 3,2 százalékra javította a Magyarországra vonatkozó becslést.

 

KSH GDP gazdaság
Kapcsolódó cikkek