Magyar gazdaság

Piacképes biotechnológiai fejlesztések

A Bay Zoltán Kutatóközpont Biotechnológiai Divíziója komplex agrár-biotechnológiai fejlesztéseivel járul hozzá az agrárium versenyképességének növeléséhez és a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításához.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország vezető alkalmazott kutatási intézménye, melynek célja az iparban közvetlenül felhasználható technológiák előállítása, illetve kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltatások nyújtása. A társaságnak 160 alkalmazottja van, nettó árbevétele 2016-ban 672 millió forint volt.

A kutatóközpont jövőre ünnepli a 25 éves fennállását: a szegedi Biotechnológiai Divíziót még a jogelőd, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány nyitotta meg 1993-ban, elsőként az alapítványi intézetek sorában. A tudományos intézet fő célkitűzésével összhangban a Biotechnológiai Divízió küldetése a technológiatranszfer, azaz a kutatás-fejlesztési és innovációs eredmények ipari, gazdasági hasznosításának megvalósítása, adaptálható kutatási eredmények elérése, magas színvonalú biotechnológiai megoldások kidolgozása elsősorban az agráripari, a környezetvédelmi mikrobiológiai, illetve a másodlagos nyersanyagok biológiai visszanyerésére irányuló fejlesztések területén.

Forrás: AFP

A komplex agrár-biotechnológiai fejlesztések – melyek hozzájárulnak az agrárium versenyképességének növeléséhez és a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításához egyaránt – a Biotechnológiai Divízió meghatározó kutatás-fejlesztési és innovációs irányvonalát adják. Ezek a fejlesztések az algabiomassza előállítására irányuló tevékenységhez kapcsolódóan indultak el még 2007-ben, és azóta egyre szélesebb területet érintenek az agráriumon belül.

Az alga-biotechnológiával kapcsolatos tevékenységek magukba foglalják az új algatörzsek szelekcióját, az algabiomassza nagy mennyiségben történő előállítási lehetőségeinek kidolgozását, funkcionális anyagok, például növényi hormonszerű anyagok, karotenoidok, telítetlen zsírsavak jelenlétének vizsgálatát, melyek hasznosak lehetnek az ipari felhasználás szempontjából. A felsorolt k+f tevékenységek célja többek között algabiomassza-alapú termékek fejlesztése, melyek az agráriumban talajjavító készítményként, növénykondicionáló szerként vagy állati takarmányként alkalmazhatók.

Emellett vizsgálják különböző, növényi növekedést szabályozó mikro­organizmusokat tartalmazó készítmények alkalmazhatóságát: tesztelik az anyagok csírázóképességre, gyökérfejlődésre, hozamra és a növények életképességére, ellenálló képességére gyakorolt hatását. Az algák, mikroorganizmusok azonosítását és nyomon követését molekuláris biológiai diagnosztikai és módszerfejlesztési lépések teszik lehetővé.

A nemzetközi trendek pedig alátá­maszt­ják a fejlesztések üzleti meg­alapozottságát: az amerikai MarketsandMarkets piackutató tavaly közzétett előrejelzése szerint a biológiai alapú talajjavító és növénykondicionáló szerek piacának értéke 2015-ben 946 millió dollár volt, és 14 százalékos összesített éves átlagos növekedési arány (CAGR) jellemezheti 2016 és 2020 között.

A Biotechnológiai Divízió konzorciumi partnerként vesz részt az Univer Product Zrt. fűszerpaprika- és ipariparadicsom-kutatási programjában. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében ez a projekt 531 millió forintos támogatást nyert a Ginop 2.2.1-15-2016-os pályázaton. A kutatóintézet szintén konzorciumi partnerként vesz részt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete által koordinált, intenzív halgazdaságokban használható, algaalapú haltakarmány kidolgozására irányuló projektben, mely 742 millió forintos forráshoz jutott a Ginop 2.3.2.-15-2016-os felhíváson. A divízió alvállalkozóként járul hozzá a magyar partnerei által a Ginop-2.1.1-15-2015 pályázati felhívás keretében elnyert, összesen 560 millió forint támogatással megvalósuló agráripari technológiafejlesztésekhez, valamint a Horizont 2020 program kkv-fejlesztési eszköz (SME Instrument) pályázatán 1,2 millió euró összeggel támogatott, algaalapú talajjavító készítmény előállítását célzó VegaAlga projekt sikeres megvalósításához.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. az agráripari fejlesztéseit az EU által 2012-ben bevezetett bioeconomy koncepcióval összhangban végzi, ennek szellemében nemcsak profitorientált agráripari célokat szolgáló kutatási, fejlesztési feladatokat lát el, hanem a technológiák értékesítésével, a partnerek érdekeit is szem előtt tartó üzletfejlesztéssel, a biomassza-melléktermékek hasznosítására irányuló ötletek menedzselésével, az innovatív technológiák hosszú távú alkalmazását lehetővé tevő középfokú szakmai oktatással kapcsolatos tevékenységeket is végez. Ennek érdekében a divízió a biológus- és vegyészvégzettségű munkatársakon kívül agrárközgazdász, illetve az üzletfejlesztésben, iparjogvédelemben, projektmenedzsmentben jártas munkatársakat is alkalmaz.

biotechnológia kutatás-fejlesztés Bay Zoltán Nonprofit Kft.
Kapcsolódó cikkek