Magyar gazdaság

Trump egy éve a gazdaságban: vannak pozitívumok is

Egy éve választották meg az Egyesült Államok elnökének Donald Trumpot. Szokatlan stílusa mellett az új elnök bátor gazdasági programmal érkezett a Fehér Házba, de idővel bele kellett törődnie, a hatalommegosztáson alapuló amerikai rendszerben nem egyedül fújja a passzátszelet. Az Amundi elemzője azt vette górcső alá, hogy Trumpnak mit sikerült végrehajtania választási ígéreteiből.

A tavaly novemberi választási sokk után a pénzügyi piacok hamar magukhoz tértek, sőt hónapokig kitartó ralliba kezdtek, amit Trump választási ígéreteinek két sarkalatos pontja, az adócsökkentés és az infrastrukturális beruházások ösztönzése indukált. A mai napig egyik sincs törvénybe iktatva, de el sem vetették őket, ezért a piacok kisebb nagyobb valószínűséggel folyamatosan árazzák mindkettő elfogadását. A környezet elvileg kedvező: A gazdaság pörög és a törvényhozás mindkét házában szilárd a republikánus többség. Trump választási ígéreteit Paresh Upadhyaya, az Amundi bostoni pénzügyi szakértője vette számba és vetette össze a piac jelenlegi várakozásaival Trump győzelmének évfordulóján.

Nem csak kudarcok

Az Amundi elemzője a pénzügyi piacokat és a gazdasági kilátásokat jelentősen befolyásoló ügyek között első helyen Trump eddigi leglátványosabb kudarcát említi. Az elnök Obama 2010-es egészségbiztosítási reformjának visszavonására és új, fenntarthatóbb rendszer bevezetésére tett ígéretét a piac hamar beárazta, azonban a kezdeményezés a szenátusban elbukott, és mostanra ad acta került. Az Obamacare pénzügyi fenntarthatósága továbbra is kétséges, tovább élve tartósan nyomás alá helyezi a költségvetést, főleg ha a tervezett adóreform csökkenti a bevételeket.

A választási ígéretek tükrében a legnagyobb eddigi siker a szövetségi szabályozás egyszerűsítése, amit Trumpnak elnöki rendeletekkel sikerült elérnie. A társasági kilátásba helyezett mérséklésével együtt ezek az intézkedések oda vezettek, hogy a kisvállalkozások 2004 óta nem voltak ennyire bizakodóak. A dereguláció az állóeszköz-beruházások meglepő mértékéhez is hozzájárulhatott. Trump további fontos sikere a 2018-as költségvetés október végi kongresszusi elfogadása volt, aminek eredményeként a tervezett adóreformhoz már csak egyszerű többségre lesz szükség a szenátusban.

https://www.vg.hu/kozelet/egy-eve-valasztottak-elnokke-donald-trumpot-672225/

A folyamatban lévő ügyek közül az Amundi pénzügyi szakértője a tervezett adóreformot, a nemzetközi kereskedelmi megállapodások ügyét és a Fed új elnökének jelölését emeli ki. A sikeres adóreform esélyét a piac jelenleg 25 százalékra becsüli, így az értékpapírok jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek, ha a reform átmegy a törvényhozás mindkét házán. A protekcionizmus erősödését ezzel szemben általában negatív tényezőnek tekintik a piacok. Trump rendeleti úton kiléptette az országot a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből (TPP), ezért a befektetők most árgus szemekkel figyelik az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának fejleményeit. Jerome Powellnek, a központi bank egyik kormányzójának jelölése a Fed élére a jelenlegi monetáris politika folytatását ígéri, és ez megnyugtatólag hat a piacokra.

Aminek nagyobb volt a füstje

A pénzügyi és gazdasági szempontból közepes vagy kisebb jelentőségű ügyek közé sorolja az Amundi szakértője a legfelsőbb bíróság megüresedett helyének betöltését. A demokrata obstrukció letörésével Trump jelöltje lett a befutó, de az eljárás nyilván nem tett jót a demokrata törvényhozók jövőbeni együttműködési hajlandóságának.

Donald Trump
Forrás: AFP

Bár Trump programjában előkelő helyen szerepelt, a honvédelmi költségvetési plafon eltörlésére nem született törvényjavaslat; a katonai kiadások növelése a költések valamiféle kompenzációja nélkül az államháztartási hiány növekedéséhez vezetne.

Trump olyan nagy publicitást kapó kezdeményezései, mint a beutazási korlátozások, a fal építése a déli határon Mexikó költségén vagy a különféle korrupcióellenes intézkedések egyelőre sikertelenek, de nem is nagyon lennének hatással a pénzügyi piacokra vagy az USA gazdasági kilátásaira. A párizsi klímaegyezményből történő kilépés ugyan nagy port vert fel, a piacok mégis rezzenéstelenek maradtak, arra számítanak ugyanis, hogy a nagyvállalatok továbbra is be fogják tartani vállalásaikat.

Kulcskérdés az adóreform

Ami a 2018-as várakozásokat illeti, a benyújtott adótörvény sorsa fontos indikátora lesz annak, hogy mennyire képes Trump keresztülvinni akaratát a törvényhozáson. Tekintettel a finanszírozás és a hosszú távú államháztartási hiány kérdéseire, az Amundi elemzője a piacnál nagyobb, 50 százalékos esélyt lát az elfogadásra.

Ha az elnöknek és a törvényhozás republikánusainak sikerül megállapodniuk az adóreformban, az infrastruktúra fejlesztéséről szóló törvény elfogadásának esélye is jelentősen megnő, ami jótékony hatással lehet a nemzeti össztermék alakulására, és arra bátorítaná a Fedet, hogy folytassa a következetes, ám kiszámítható monetáris szigorítást. Csakhogy a siker nemcsak ezen a téren erősítené Trumpot, hanem a kereskedelmi megállapodások kérdésében is. Ha megpróbálja keresztülvinni protekcionista intézkedéseit Kína és a többi olyan ország ellenében, amelyek külkereskedelmi többlettel rendelkeznek az USA-val szemben, az nyilvánvalóan visszafogná a világkereskedelmet.

Az adóreform elakadása esetén viszont inkább tétlenségre kell számítani a kormányzat részéről, hiszen 2018 novemberében félidős törvényhozási választásokra kerül sor, ahol a fő tét a republikánus többség megőrzése a képviselőházban. Így aztán év közepére nagyjából el is dől, mire lehet – és mire nem lehet – számítani a Trump-kormányzat részéről 2018-ban.

Trump Donald Trump USA
Kapcsolódó cikkek