Magyar gazdaság

Átalakítaná a befektetési vállalatok szabályozását az EU

Az Európai Bizottság a befektetési vállalkozásokra vonatkozó szabályok átalakításra tett javaslatot azzal a céllal, hogy a kis befektetési vállalkozások élete egyszerűbbé váljon, ugyanakkor a nagy, rendszerszempontból jelentős vállalkozások az európai bankokéval megegyező szabályrendszerhez tartozzanak – jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztos szerdán.

Dombrovskis elmondta, a várakozások szerint a befektetési vállalkozásokra vonatkozó szabályok átalakításának köszönhetően javulni fog az európai piacok hatékonysága és felügyelete.

Az Európai Uniónak erősebb tőkepiacokra van szüksége a befektetések előmozdításához, a vállalati finanszírozás új forrásainak feltárásához, a háztartások lehetőségeinek javításához és a gazdasági és monetáris unió megerősítéséhez. Az új előírások a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése nélkül csökkentik az adminisztratív terhet, előmozdítják a versenyt, és erősítik a befektetések áramlását.

A javaslat szerint az uniós befektetési vállalkozások túlnyomó többsége ezentúl nem tartozna az eredetileg a bankokra kialakított szabályozás hatálya alá – közölte Dombrovskis.

Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos aláhúzta, az unió célja a jogszabályoknak megfeleléssel kapcsolatos költségek csökkentése.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős biztosa
Forrás: AFP

A javaslat legfontosabb elemeit ismertetve elmondta, az új és egyszerűbb szabályok az ágazatban legnagyobb számban jelen levő, rendszerszempontból nem jelentős befektetési vállalkozásokra vonatkoznak majd és nem veszélyeztetik a pénzügyi stabilitást. Emellett biztosítják, hogy a bankszerű tevékenységet végző és a bankihoz hasonló kockázatokat jelentő nagy, rendszerszempontból jelentős befektetési vállalkozásokra a bankokra vonatkozó szabályozás és felügyelet legyen érvényes.

A jövőben az Európai Központi Bank látná el a szóban forgó, rendszerszempontból jelentős befektetési vállalkozások felügyeletét a bankunióban. Ez egyenlő versenyfeltételeket teremtene a nagy pénzügyi intézmények számára.

A javaslat hitelintézetként határozza meg azokat a jelentős befektetési vállalkozásokat, amelyek bizonyos bankszerű tevékenységeket (például jegyzési garanciavállalást vagy saját számlás kereskedést) végeznek, és eszközállományuk meghaladja a 30 milliárd eurót. E rendszerszempontból jelentős vállalkozások kezelése teljes mértékben megegyezik majd a bankok kezelésével – közölte az uniós biztos.

befektetési vállalkozások Európai Központi Bank TŐKEPIAC felügyelet EU
Kapcsolódó cikkek