Magyar gazdaság

Kétszázmilliós bírságot szabtak ki Matolcsyék

Az MNB engedély nélküli széfszolgáltatási tevékenység miatt közel 200 millió forint bírságot szabott ki két fővárosi társaságra, és megtiltotta, hogy a jövőben engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzenek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán publikált határozataiban engedély nélküli széfszolgáltatási tevékenység miatt

  • a Széfbank Kft-t 128 millió forint,
  • a „Hársfa Gold” Kft-t pedig 66 millió forint
  • piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy a társaságok a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási, különösen széfszolgáltatási tevékenységet végezzenek – derül ki a jegybank közleményéből.

    A bírság összege kapcsán az MNB figyelembe vette a jogosulatlan tevékenység révén megszerzett bevételeket. Mindkét társaság vonatkozásában súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogszabálysértő állapot huzamosabb ideig fennállt, tevékenységüket nagyszámú ügyfél részére végezték, és az MNB ideiglenes intézkedésének hatálya alatt is hirdették.

    Fotó: Móricz-Sabján Simon

    A jegybank ugyanis a feltárt bizonyítékok alapján már az eljárás közben azonnali hatállyal – az eljárás lezárásáig terjedő időszakra is – megtiltotta, hogy a társaságok bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösen széfszolgáltatást végezzenek. A jegybank ezzel egyidejűleg a társaságokra vonatkozó figyelmeztetést is elhelyezett honlapján, s bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést is tett.

    Az MNB korábban is jelezte, hogy a széfszolgáltatást, mint klasszikus banki tevékenységet, a pénzügyi intézmények önálló főszolgáltatásként, fokozott biztonsági követelmények betartásával végezhetik.

    Egyéb intézményeknek (például szálloda, színház, fürdő, pályaudvar) a Polgári Törvénykönyvben szabályozott értékmegőrző szolgáltatása csak járulékos jellegű lehet. Ez azt jelenti, hogy az ezen intézmények egyéb jellegű főszolgáltatását igénybe vevő ügyfelek kisebb értékű használati tárgyainak (egyszerűbb biztonsági megoldásokkal történő) elhelyezését szolgálhatja.

    Az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet. E társaságok ugyanis a jegybanki engedély megszerzéséhez szükséges fokozott biztonságú szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg. Az MNB közzétett döntése semmilyen formában nem érinti a Széfbank Kft. és a „Hársfa Gold” által rendelkezésre bocsátott széfekben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét.

    engedély nélküli széf bírság MNB pénzügyi tevékenység
    Kapcsolódó cikkek