Magyar gazdaság

Londonban nem várnak módosítást az MNB-től

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a keddi kamatdöntő ülésen nem módosítja a 0,9 százalékos alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Egyes citybeli vélemények szerint jövőre szükségessé válhat a monetáris politika feszesebbre vonása, de ez nem teljesen konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségen belül.

A Capital Economics a keddi kamatdöntő értekezlet előtti prognózisában kiemelte, hogy a tizenkét havi novemberben 2,5 százalékra gyorsult az októberben mért 2,2 százalékról. Mivel azonban ez még mindig az MNB 3 százalékos központi célszintje alatt van,

várható, hogy a monetáris tanács továbbra is „rendkívüli mértékben enyhítésre hajlamos hangulatban” marad

– fogalmaztak a Capital Economics londoni elemzői. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság csaknem teljes foglalkoztatottsággal működik, és a bérkiáramlás növekedési üteme meredeken gyorsul.

Elemzőik azzal számolnak, hogy ebben a környezetben a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már 2018 elején az MNB 3 százalékos célszintje fölé emelkedik.

Érzésünk szerint ennek arra kellene ösztönöznie a monetáris tanácsot, hogy fordítsa vissza a (monetáris politika) irányát, és arra számítunk, hogy jövőre emelkedik az alapkamat

– fogalmaztak előrejelzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

Londoni elemzők szerint kedden nem változik az MNB-kamat
Forrás: MW

Hozzátették ugyanakkor: véleményük szerint növekszik a kockázata annak, hogy a monetáris politika „túl hosszú ideig marad túl laza”, és ez később makrogazdasági egyensúlytalanságok kialakulásához, illetve „ronda inflációs sokkhoz” vezethet. A Capital Economics jelenleg alapeseti előrejelzése mindazonáltal az, hogy az MNB alapkamata 2018 végéig 1,50 százalékra emelkedik.

Kamatemelés jöhet

A TD Securities elemzői úgy fogalmaztak hétfői prognózisukban:

a kérdés egyelőre nem a kamatról szól, hanem arról, hogy az MNB végrehajt-e újabb nem konvencionális enyhítési lépéseket.

A ház elemzői közölték: a maguk részéről ezt ezen a héten kétségesnek tartják, és várakozásuk szerint jövőre megkezdődik a magyar jegybank monetáris politikájának szigorítása.

A TD Securities hosszú távú prognózisa az, hogy az MNB 2018 második negyedévétől 0,25 százalékpontos lépésekben kamatemelési ciklusba kezd, és a jövő év végéig 1,65 százalékra, 2019 végéig 2,75 százalékra emeli alapkamatát.

Enyhe monetáris politika

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor

Magyarországon nem érzékelhető különösebb aggodalom a rendkívül enyhe monetáris politika miatt.

A Morgan Stanley elemzői nemrégiben tájékozódó látogatást tettek a közép-európai EU-gazdaságokban. Tárgyalásaikról összeállított, Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: jóllehet budapesti partnereik többségének véleménye szerint az MNB monetáris politikája „végletesen enyhe”, alig volt azonban olyan tárgyalópartnerük, aki a magyar gazdaság túlfűtötté válásától félt volna, vagy attól, hogy az infláció „elszállna”, és azzal kapcsolatban sem mutatkozott aggodalom, hogy a forint esetleg sérülékennyé válhat az alacsony kamatok miatt.

A Morgan Stanley londoni beszámolója szerint még a leginkább szkeptikus megfigyelők sem tartottak attól, hogy az MNB monetáris alapállása alapvető egyensúlyi problémákat okozhat a magyar gazdaságban. A Morgan Stanley elemzői szerint a magyar jegybank alapállása a 2018-as választások után a jelenleginél kevésbé enyhévé válhat, de csak abban az esetben, ha az MNB elégségesnek találja a rögzített kamatú hitelek arányát.

alapkamat Morgan Stanley MNB TD Securities londoni elemzők Capital Economics
Kapcsolódó cikkek