Magyar gazdaság

Oroszország építi Egyiptom első atomerőművét

Oroszország megállapodást írt alá Egyiptommal arról, hogy hozzálát az észak-afrikai ország első atomerőművének építéséhez.

A szerződést Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök jelenlétében írták alá a két ország illetékesei hétfőn Kairóban. Oroszország és Egyiptom 2015 novemberében kötött kormányközi megállapodást az észak-afrikai atomerőmű megépítéséről és finanszírozásáról.

Az Egyiptom földközi-tengeri partvidékének ed-Dabaa régiójában felépülő létesítményben négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor lesz.

Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök 
Forrás: AFP

Az egyiptomi kormányközlönyben tavaly az jelent meg, hogy Oroszország 25 milliárd dollár kölcsönt nyújt Egyiptomnak, amely az összeget 2016 és 2028 között használja fel. A kölcsön visszafizetése 2029. október 15-én kezdődik, 22 év alatt, 43 részletben. A kölcsön éves kamata 3 százalék.

A hétfőn elhangzott bejelentés szerint a bekerülési összeg 21 milliárd dollár lesz, és 2028-2029-re készül el teljesen a létesítmény.

Az orosz az építéssel, a beszerzésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos minden szerződés értékének 85 százalékát finanszírozza, a számla fennmaradó 15 százalékát az egyiptomi kormánynak kell rendeznie. A tervek szerint az első reaktor 2024-ben áll üzembe.

Egyiptom atomerőmű-építési tervei 1981-ig nyúlnak vissza. A programot azonban Kairó az 1986-os csernobili katasztrófa után leállította. A terveket 2006-ban vették ismét elő, és már folyamatban volt a tenderkiírás előkészítése, amikor 2011 februárjában megbukott Hoszni Mubarak elnök és ezzel egy időre ismét lekerült a napirendről az atomerőmű építése.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi Oroszország Vlagyimir Putyin atomerőmű Egyiptom
Kapcsolódó cikkek