Magyar gazdaság

Egymillióval több bevallást készítene el az adóhivatal

A tavalyi mintegy 4-hez képest további egymillióval bővülhet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezetek száma idén.

A tavalyi mintegy 4 millióhoz képest több szja-bevallási tervezetet készíthet idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – legalábbis a hivatal várakozásai szerint. Közleményükben kifejtették, a nyilvántartásukban szereplő adatok alapján a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítják bevallási tervezetüket. Ehhez a kifizetők, munkáltatók által benyújtott adatokat használják fel.

A mezőgazdasági őstermelők is segítséget kapnak az szja-bevallásukhoz.
Fotós: MTI – Oláh Tibor

A mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek számára az adóbevallási tervezet egy ajánlat, amely segít a bevallás kitöltésében. Ezen tevékenységgel kapcsolatos bevételek és költségek nem szerepelnek a nyilvántartásában, így azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza

- írja a NAV. Hozzáteszik, a tervezetet az adózóknak kell kiegészíteniük az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelemmel, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Az adóbevallási tervezet alapján elkészített szja-bevallás benyújtási határideje május 22. lesz.

A NAV közleményében figyelmeztet: amennyiben nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet az adózók, úgy az nem válik május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá. Erre a kitöltő program külön figyelmeztet.

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé teszi.

https://www.vg.hu/gazdasag/jovedeki-adobevallasrol-gondoskodik-nav-752911/

NAV bevallástervezet adózás szja
Kapcsolódó cikkek