Magyar gazdaság

Fontos adatokat várnak a tőkepiacok jövő héten

A piaci konszenzus alapvetően jó eredményekre és a jelenlegi trendek folytatódására számít.

Több fontos makrogazdasági adat jelenik meg hazánkban a jövő héten – derül ki a CIB Bank Heti hírleveléből. Eszerint a piac alapvetően pozitív eredményeket vár majd, hiszen a kiskereskedelmi adatok várhatóan növekvő fogyasztást jeleznek majd, és az iparban sem kell törésre számítani.

A CIB hírleveléből kiderül, pénteken jelennek meg a decemberi inflációs adatok. A piaci konszenzus szerint az év utolsó hónapjában a pénzromlás éves üteme 2,5 százalékról 2,2 százalékra esett vissza, amely lassulás várható volt, így az nem rajzolja át az inflációs kilátásokat.

 

Forrás: AFP

Az euróövezetben a decemberi adatok (ipar, kiskereskedelem, munkanélküliség) minden bizonnyal beleillenek az elmúlt időszakban megjelent számsorba. A piaci konszenzus ráadásul e tekintetben januárban sem vár visszaesést, az elemzők inkább kismértékű emelkedésre számítanak – írja a CIB Bank.

A tengerentúlon sem a növekedés, inkább az miatt aggódnak a FED döntéshozói. Így az inflációs statisztikák – vagyis az import-, a termelői és a fogyasztói árindex – kerülhetnek a figyelem középpontjába. A befektetők és a szakértők szerint decemberben kissé emelkedhetett a maginfláció, éves értéke 1,8 százalék lehetett, ami már egészen közel esik a FED 2 százalékos célértékéhez. Ha tehát a pénzromlás üteme nem okoz csalódást, erősödhetnek a márciusra vonatkozó kamatemelési várakozások.

makrogazdasági naptár infláció kamatemelés piaci konszenzus CIB kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek