Magyar gazdaság

Hosszú távú károktól tartanak a cégvezetők

Megkezdte kormánya átalakítását Theresa May, hogy megerősítse a hatalmát az Európai Unióból való kilépési tárgyalások folytatása előtt. A Brexit nem csupán a kormányt osztja meg, a brit gazdaság vezetőit is egyre jobban aggasztja.

A kormány átalakításának a font árfolyamára közvetlenül nem lesz hatása az elemzők szerint. A rá nehezedő nyomás ellenére Theresa May meghagyta a posztján Philip Hammond pénzügyminisztert és Boris Johnsont, a külügyi tárca irányítóját, valamint az összes fontos minisztert. A Brexitért változatlanul David Davis a felelős, és belügyminiszter maradt May egyik legfontosabb szövetségese, Amber Rudd. A pornóbotrány miatt decemberben lemondani kényszerült Damian Green helyett David Lidington lett a de facto miniszterelnök-helyettes.

Theresa May ragaszkodik a csúcsminisztereihz
Forrás: AFP

A kormányátalakítással egy időben, de attól függetlenül, egészségügyi okokból lemondott James Brokenshire, az Észak-Írországért felelős tárca eddigi vezetője, akire sürgős tüdőműtét vár. Tárca nélküli miniszterként a tory kormányok tagja a Konzervatív Párt mindenkori elnöke is, akinek a posztját Brandon Lewis, a belügyminisztérium eddigi bevándorlásügyi államtitkára veszi át.

Ez volt a legnagyobb kormányátalakítás azóta, hogy May 2016-ban átvette a kabinet irányítását, és elképzelhető, hogy még nincs is vége. A The Telegraph ugyanis úgy értesült, hogy a kormányfő ki fog nevezni egy olyan minisztert is, aki a megállapodás nélküli Brexitért lesz felelős – ez lapzártánkig nem történt meg. A kilépés támogatói már egy ideje sürgetik Mayt, hogy ne fogadjon el egy esetleges rossz megállapodást Brüsszellel, és szerintük hitelesebb lesz érvelni a márciusban folytatódó tárgyalásokon, ha Londonnak van terve erre az esetre is. A Bloomberg szerint idén csak tovább erősödik majd a nyomás a kormányfőre ebben az ügyben, ahogy egyre világosabbá válik, hogy a kilépési megállapodás nem tartalmaz túl sok részletet a majdani kétoldalú kapcsolatokat illetően, és a képviselők, valamint a közvélemény is egyre inkább eltűnődik azon, mit kap Nagy-Britannia az EU-nak fizetendő mintegy 40 milliárd fontért cserébe.

A kilépés körüli bizonytalanságokat a legfrissebb adatok is alátámasztják. A brit fogyasztók 2012 óta tavaly először fogták vissza a kiadásaikat az erősödő és a reálbérek csökkenése miatt. A Visa fogyasztói indexe 0,3 százalékkal esett vissza 2017-ben az előző évihez képest, és éves összevetésben még decemberben is süllyedt, pedig a karácsonyi vásár sikere létfontosságú a kiskereskedelem számára. Az internetes vásárlások bővülése éves összehasonlításban 2 százalékra lassult decemberben a novemberi 2,4 százalékról.

A Visa szerint idén sem várható javulás. Hasonlóan vélekedik Annabel Fiddes, az IHS Markit vezető elemzője. „A háztartások vásárlóereje folyamatosan gyengült, a fogyasztói bizalom viszonylag visszafogott maradt a brit gazdaság erejét illető bizonytalanságok és a Brexit-tárgyalások miatt” – mondta a Bloombergnek. Az EU-ból való kilépés okozza a legnagyobb fejfájást a brit gazdasági vezetőknek is, amelyben egyre erősödő veszélyt látnak. A vállalatok pénzügyi vezetői egyre inkább úgy vélik, hogy a körülmények hosszú távon is romlani fognak. A harmadik negyedévben a megkérdezettek 60 százaléka, az év végén már a háromnegyede vélekedett így.

Brexit Tehersa May kormányátalakítás
Kapcsolódó cikkek