Magyar gazdaság

Mérnöknek áll a világ

Egy tapasztalt informatikusnak nem jelent megfelelő bérajánlatot a havi 650 ezer forintos fizetés a Man at Work adatai szerint. A mérnökök is megkérik az árukat.

Egy dunántúli, munkaerő-toborzással is foglalkozó cég tapasztalata szerint egy három-öt éves szakmai gyakorlattal rendelkező informatikusnak nem jelent megfelelő bérajánlatot a havi 650 ezer forintos fizetés, ekkora összegért el sem mennek az állásinterjúra. Farkas Edit, a Man at Work toborzó vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a szóban forgó informatikusok bérigénye 700-800 ezer forint.

Az autóipari multinacionális cégeknél is megkérik az árukat a szakemberek. Egy pályakezdő, 21-22 éves minőségbiztosítási mérnök 450 ezer forintért kelt el Veszprémben, az öt-tíz éves tapasztalattal rendelkezők már 650 ezer forintot is elkérhetnek havonta, de kelendők a gépész- és a villamosmérnökök is. Persze nem mindegy, hogy az adott, általában külföldi tulajdonú beszállító cég óriásmulti vagy kisebb multinacionális cég. Egy logisztikai beszerzési csoportvezetőnek az alapbére egy óriásmultinál 1,3 millió forintra is rúghat, a kisebb beszállító cégeknél ennyit keres az adott szakmai terület vezetője, például a termelési vagy a minőségbiztosítási igazgató.

Forrás: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Farkas Edit megjegyezte: a mérnöki, minőségbiztosítási, termelési, kutatás-fejlesztési vezetői pozíciók elférfiasodtak. Cégmérettől függően egy vezető mérnök vagy egy minőségbiztosítási igazgató havi 1-1,5 millió forintot kereshet, a termelési igazgató 800 ezer és 1,5 millió forint között. Ellenben a HR- és a logisztikai terület elnőiesedett: a cég méretétől függően e szakmai területek irányítóinak alapbére 800 ezer és 1,4 millió forint között szóródik.

Első számú vezetők, például gyárigazgatók, ügyvezetők, operációs menedzserek alapbére a kisebb multiknál az autóiparban 1,5 és 2 millió forint között van a Dunántúlon, a nagy cégeknél 2 millió forintnál kezdődik. Nem lebecsülendő tétel a cafeteria összege sem, van olyan székesfehérvári beszállítói cég, ahol ily módon a dolgozók a havi alapbérük nettó 10,5 százalékát kapják meg.

A Man at Work adatai szerint a betanított munkások autóipari, elektronikai cégeknél bruttó ezer forintos órabért kapnak a dunántúli cégeknél, így műszakpótlékkal, cafeteriával 200-220 ezer forintra is feltornászható a havi keresetük.

informatikusok bérek mérnökök munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek