Magyar gazdaság

Nagyon vitték az e-matricákat

Az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly továbbra is dinamikusan nőtt az eladott e-matricák száma. A járművezetők 2017-ben csaknem 14 millió úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 7,8 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ez 2017-ben mintegy 68,73 milliárd forintos bevételt jelentett – jelentette ki Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) igazgatóságának elnöke, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón. Mivel az e-matrica árak 2012 óta változatlanok, a bevétel növekedés hátterében a hazai díjköteles úthálózat forgalmának erősödése, valamint az autósok egyre erősödő jogkövető magatartása áll.

Valamennyi díjkategória, illetve valamennyi e-matrica típus jobban teljesített 2017-ben.

  • Az évesből mintegy 12,2 százalékkal,
  • a megyei jogosultságból pedig 13,65 százalékkal
  • vásároltak többet az autósok, mint egy évvel korábban. A megyei e-matricákból 2017-ben mintegy 1,73 millió darab fogyott, 208 ezerrel több, mint 2016-ban. A megyék nincs változás: továbbra is a Pest megyei matrica a legkelendőbb, ezt követi a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei változat.

    Az adatokból tehát egyértelműen kiderül, hogy a három évvel ezelőtt bevezetett megyei jogosultság sikeres és autóbarát termék

    – mondta Bartal Tamás.

    Az e-matricák közel felét külföldiek veszik

    A külföldiek 2017-ben is jelentős, mintegy 44 százalékos arányt képviseltek az értékesítési adatokban, ami kis emelkedés a 2016-os 42,2 százalékhoz képest.

    Tavaly összesen közel hatmillió e-matricát vásároltak a nem magyar felségjelű járművekre, ami 10,2 százalékkal több az előző év azonos időszakához viszonyítva.

    A külföldi autósok legnagyobb számban heti e-matricát vásároltak. A külföldiek tehát is jelentősen hozzájárulnak az útdíjbevételekhez – mondta Bartal Tamás.

    Fotó: Reviczky Zsolt

    Az e-matrica bevételek jövőbeni növekedési kilátásaival kapcsolatban kedvező előjel, hogy

    nagy forgalmat hozott a 2018-as országos éves és megyei matricák december 1-jén indult elővásárlási időszaka.

    A statisztikákból kiderül, hogy tavaly jóval többen éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen összesen mintegy 121 ezer jogosultság kelt el elővételben, ami 59,2 százalékos növekedés az előző évhez képest. A bevétel közel 2,1 milliárd forint volt – mondta Börzsei Tibor, a NÚSZ vezérigazgatója. Az értékesítési adatok erőteljes növekedése 2018 első három hetében is folytatódott. Az előértékesítési időszakkal együtt eddig összesen közel 1,23 millió 2018-as jogosultságot vásároltak az autósok, míg egy évvel korábban ez az adat 1,076 millió volt. Ez 14,3 százalékos növekedésnek felel meg. Idén mintegy 14,5 millió e-matrica értékesítésével számolnak, amihez körülbelül hetven milliárd forint bevétel társulhat – válaszolta a Világgazdaság kérdésre Börzsei Tibor.

    Nem változtak az árak

    Az árak ugyan továbbra is változatlanok maradtak, 2018. január 1-től azonban jelentősen változott a szabályozás, amely egyebek között lehetőséget ad a pótdíjfizetési határidők meghosszabbítása és a kedvezményes különbözeti pótdíjat is bevezettek. Idén január 1-től az autósok a díjköteles úthálózatra való felhajtást követően is megvásárolhatják úthasználati jogosultságukat, amihez 60 perc áll rendelkezésükre.

    Infogram

    „Fontos cél az is, hogy jogkövető magatartásra ösztönözzük az úthasználókat. A kedvezmények, az adminisztratív könnyítések és az ügyfélbarát módosítások mind ebbe az irányba mutatnak. Az elmúlt évek adócsökkentési intézkedéseinek tapasztalataiból kiindulva nem tartunk attól, hogy a bevezetett intézkedések hatására az e-matrica bevételek csökkennének. Épp ellenkezőleg, arra számítunk, hogy nőni fognak, emellett pedig az útdíjfizetés társadalmi megítélése sokkal jobb lesz, ami az egyik legfontosabb szempont számunkra” – tette hozzá Bartal Tamás.

    „2018 a családok éve” – ennek jegyében idén január 1-jén megváltoztak a nagycsaládos kedvezmény igénybe vételének szabályai is. A korábbiakkal ellentétben ugyanis már a három gyermekes családok is élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy D2 díjkategóriába tartozó járművükre a jóval alacsonyabb árú D1 díjkategóriájú jogosultságot vásárolják meg.

    e-matrica útdíj e-útdíj NÚSZ Zrt.
    Kapcsolódó cikkek