Magyar gazdaság

Optimista a francia pénzügyminiszter

A francia GDP gyorsabban növekszik majd az idén az előre jelzett ütemnél Bruno Le Maire francia pénzügyi tárcavezető szerint.

A francia várhatóan gyorsabban növekszik majd az idén az előre jelzett 1,7 százalékos ütemnél – mondta hétfőn Bruno Le Maire pénzügyminiszter gazdasági szakértők előtt tartott beszédében. „A növekedés jelentős, valószínűleg 2011 óta először elérte a 2 százalékot. Idén vélhetően jobban teljesítünk majd a vártnál” – jelentette ki.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter
Forrás: AFP

A tárcavezető hétfőn aláírt egy új, 10 milliárd eurós alap létrehozásáról szóló dokumentumot is; ebből fogják finanszírozni a jövőbeli innovációs terveket. Az összegből 1,6 milliárd euró az Engie energetikai cégben és a Renault-ban lévő állami részesedés tavalyi eladásából származik, a fennmaradó 8,4 milliárd eurót pedig az EDF és a Thales állami kézben lévő részvényhányada teszi ki; ezek Le Maire szerint a kormány ellenőrzése alatt maradnak.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy az eurózónának legkésőbb 2019 elején meg kell kezdenie a szabályozói és az intézményi reformokat, utána foglalkozhatnak a válságstabilizáló mechanizmussal és a közös költségvetéssel.

Bruno Le Marie francia GDP gazdaság
Kapcsolódó cikkek