Magyar gazdaság

Többen kértek első alkalommal segélyt az USA-ban

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban. A segélykérelmek száma 250 ezer volt, háromezerrel több, mint az előző héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a december 30-án végződött héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 250 ezer volt, háromezerrel több, mint az előző héten.

Elemzők hangsúlyozzák, hogy a számokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a munkaerőpiaci helyzet alakulásáról, mert tíz tagállamból, így a kiemelkedően fontos Kaliforniából csak becsült adatok állnak rendelkezésre.

Már a 148. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a robusztus erejének jeleként értelmezik az elemzők és ami fontosabb, a jegybank szerepét betöltő Fed, amely szorosan a munkaerő-piaci helyzet alakulásához köti kamatpolitikáját.

Az amerikai munkaerőpiac közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz, a munkanélküliségi ráta 17 éves mélyponton, 4,1 százalékon áll.

amerikai munkanélküliség munkanélküli kérelmek Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek